Τα υψηλά ποσοστα ανεργίας και το κόστος ζωής συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που δίνει το προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η συντηρητική αντιπολίτευση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης παίρνει προβάδισμα 8 μονάδων στις δημοσκοπήσεις.

“Ο Σάντσεθ αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη χρονιά από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια”, λέει η Luciá Méndez, μια εκ των ιδρυτών της El Mundo. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα σχεδόν 9 μονάδων στην συντηρητική αντιπολίτευση. “Είναι η πρώτη φορά που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει έδαφος, την στιγμή που η οικονομία χειροτερεύει”.

Ο κίνδυνος για τον Σάντσεθ κατέστη ορατός όταν η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κατέγραψε ηχηρή νίκη στην Ανδαλουσία, παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών. Παρά την ήττα, ο  Σάντσεθ ισχυρίστηκε πως “η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή”, σημειώνει η εφημερίδα. 

Η κατάσταση της οικονομίας θα ορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Πάντως ο Sanchez θα καθυστερήσει τη διενέργεια εκλογών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 – όσο περισσότερο μπορεί δηλαδή – με την ελπίδα ότι στο ενδιάμεσο θα ανακάμψει η οικονομία. 

Και ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, μια μικρή αύξηση που κατεγράφη τον Ιούλιο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Όπως εξηγεί ο Pablo Simón, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III στη Μαδρίτη “Κανένα οικονομικό ζήτημα δεν είναι πιο σημαντικό στην Ισπανία από την ανεργία. Αν ξεκινήσει και πάλι να ανεβαίνει, θα πρόκειται για μείζον ζήτημα σε ό,τι αφορά τις εκλογές”. 

Στην Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας το 12,6% τον Ιούλιο του 2022 την στιγμή που, για παράδειγμα, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 11,4% τον ίδιο μήνα (μειώθηκε από το 12,3% τον Ιούνιο).

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ισπανική βουλή θεσμοθέτησε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται όρια για την θερμοκρασία των κλιματιστικών. 

Ο Sanchez επεδίωξε να ανακτήσει τη δυναμική του με ένα πακέτο 9 δις, το οποίο περιλαμβάνει αυξήσεις συντάξεων, μειώσεις φόρων και επιδόματα για την στήριξη νοικοκυριών που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με το…