Μίλτος Σακελλάρης

Η Σαμάνθα Πάουερ κέρδισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν για να ηγηθεί της υπηρεσίας που διανέμει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης επισιτιστικής βοήθειας από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.

Όμως ο ρόλος της άλλαξε από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και πλέον επιφορτίστηκε με ένα νέο καθήκον, όπως γράφει το Associated Press: να αντιμετωπίσει τα μηνύματα της Ρωσίας στο εξωτερικό.

Ως διαχειρίστρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ,   αντιμετωπίζει τώρα μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που οφείλεται σε τοπικές συγκρούσεις, την οικονομική αναταραχή της πανδημίας και την ξηρασία και τα άλλα ακραία χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής. Όπως αναφέρει συχνά η κυβέρνηση Μπάιντεν, τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εμβάθυνση των ελλείψεων τροφίμων και την αύξηση των τιμών παντού. Η Πάουερ τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε αρκετές οικογένειες και ανθρώπους στην Αφρική, παρακολούθησε εργαζόμενους που βρίσκονται εθελοντικά και μη στις συγκεκριμένες περιοχές να δίνουν τροφή σε παιδιά που έχουν ανάγκη και ανακοίνωσε νέα επισιτιστική βοήθεια.

Στην αντίπερα όχθη η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσπαθεί να περάσει το δικό της μήνυμα- απάντηση στις ΗΠΑ, πως οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εξάμηνη εισβολή που διέταξε το Κρεμλίνο στη χώρα, οδήγησαν στη διακοπή των ζωτικών προμηθειών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά.

«Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε, οποιοσδήποτε από εμάς στη διοίκηση, είναι να επιτρέψουμε στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία εξακολουθεί να λέει ότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο στην Ουκρανία, να κατηγορήσει για την τελευταία αύξηση των τιμών των τροφίμων και των λιπασμάτων  τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Πάουερ, από το γραφείο της στην Ουάσιγκτον, στο Associated Press. «Οι άνθρωποι, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν μια τέτοια τεράστια κρίση, ξέρουν πραγματικά τη διαφορά σχετικά με το αν παρέχετε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια… ή αν βρίσκεται ένα βήμα πριν προχωρήσει σε έναν νέο…