Για φωτογραφική διάταξη και παράκαμψη της ΡΑΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος και Έφη Αχτσιόγλου

«Χρειάστηκε ακόμη και η παράκαμψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), καθώς και η φωτογραφική νομοθέτηση-εξυπηρέτηση συμφερόντων, ώστε να ολοκληρωθεί το έγκλημα ξεπουλήματος των δικτύων φυσικού αερίου της Ελλάδας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου.

Στρατηγικές επιλογές θα υπαγορεύονται μόνο από το κέρδος του ιδιοκτήτη

Όπως καταγγέλλουν, «η κυβέρνηση ολοκληρώνει σήμερα την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια», ενώ χαρακτηρίζουν «ενεργειακό έγκλημα» την «απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, εφόσον στρατηγικές επιλογές για τα δίκτυα φυσικού αερίου θα υπαγορεύονται πλέον μόνο από το κέρδος του ιδιοκτήτη».

  • Διαβάστε επίσης ΤΑΙΠΕΔ: Δύο δεσμευτικές προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών

«Για τη ΝΔ η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά το ιταλικό δημόσιο διά της συμμετοχής του στην Italgas μπορεί!», τονίζουν Φάμελλος και Αχτσιόγλου και σημειώνουν:

Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγοραστών

«Για να εξυπηρετήσει μάλιστα τα συμφέροντα των αγοραστών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος η κυβέρνηση με το νόμο 4951/2022 του Ιουλίου, «ξήλωσε» την αρμοδιότητα της ΡΑΕ να πιστοποιεί τους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου. Και αυτό γιατί η Ανεξάρτητη Αρχή έθετε, ορθά, όρους για να προχωρήσει στην πιστοποίηση του νέου Διαχειριστή και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas».

«Η κυβέρνηση επιπλέον άλλαξε εκ των υστέρων τους όρους του διαγωνισμού, ενώ είχε ήδη επιλεγεί αγοραστής, και μάλιστα προς όφελός του, ακόμα και για θέματα απαγόρευσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για 3 χρόνια από τη μεταβίβαση και διατήρησης αμετάβλητου του οργανογράμματος και των θέσεων εργασίας, που φαίνεται ότι δεν άρεσαν στους «επενδυτές»», προσθέτουν.

Ούτε ιερό ούτε…