Η αντιπολίτευση φοβάται ότι το χτεσινό σκηνικό στην επιτροπή Θεσμών θα επαναληφθεί και στην εξεταστική για τις υποκλοπές. Για ποινικό αδίκημα των μαρτύρων που επικαλούνται το απόρρητο κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ και προαναγγέλει σχετικές πρωτοβουλίες

Το ζήτημα του απορρήτου στην υπόθεση των υποκλοπών συνεχίζει να ταλανίζει το πολιτικό σύστημα μετά το χτεσινό ουσιαστικά φιάσκο στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή, καθώς κατά την ακρόαση των στελεχών της ΕΥΠ με την επίκληση του απόρρητου δεν δόθηκε καμία απάντηση στα ερωτήματα που ταλανίζουν την πολιτική ζωή με αιχμή την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Κράτος εν κράτει η ΕΥΠ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την ισχύ του απόρρητου ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και κατηγορούν την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία ότι με αυτό τον τρόπο καθιστούν την ΕΥΠ κράτος εν κράτη που δεν μπορεί να ελεγχθεί από τη Βουλή.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης πήγε ένα βήμα παραπέρα και υποστήριξε ότι η επίκληση του απόρρητου και η άρνηση παροχής οποιασδήποτε πληροφορίας ενώπιον του κοινοβουλευτικού ελέγχου συνιστά αδίκημα με βάση το άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα όπως είπε οι κρατικοί λειτουργοί – μάρτυρες που αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις βουλευτών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τελούν το «αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης». Προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε ότι «θα κινηθούν διαδικασίες που έχουν και ποινικό χαρακτήρα».

  • Διαβάστε επίσης Υποκλοπές: Τι κατέθεσαν πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ – Συγκάλυψη καταγγέλει η αντιπολίτευση

Δεν μπορεί να επικαλείται το απόρρητο ενώπιον της Επιτροπής

Κατά τον κ. Καστανίδη η χτεσινή στάση των μαρτύρων αποτελεί «προκλητική παραβίαση του Συντάγματος» καθώς «η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει εκ του νόμου την ευθύνη και είναι το αποκλειστικό όργανο κοινοβουλευτικού ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δεν υπάρχει άλλο όργανο σχετιζόμενο με την λαϊκή κυριαρχία και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Δεν μπορεί κανένας να έρχεται και επί του απορρήτου να επικαλείται δικό του δεσμεύων απόρρητο».

Από εκεί και πέρα είναι κοινή πεποίθηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι όσοι κλήθηκαν χτες στην επιτροπή Θεσμών και…