Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε χθες Τετάρτη το στρατιωτικό καθεστώς στο Μαλί ότι τορπιλίζει τις προσπάθειες της Μπούντεσβερ —του γερμανικού στρατού—, έπειτα από σειρά απαγορεύσεων και κωλυμάτων που κλιμάκωσαν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Έκανε τη δήλωση αυτή μετά την ανάκληση από τις αρχές του Μαλί της άδειας που είχε δοθεί να εκτελεί υπερπτήσεις γερμανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, περιπλέκοντας περαιτέρω την αποστολή των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων στο κράτος της δυτικής Αφρικής.

Το μέτρο αυτό εμποδίζει τις πτήσεις μεταγωγικού A400M, εξήγησε η διοίκηση επιχειρήσεων της Μπούντεσβερ στην επιτροπή Άμυνας της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής κάτω Βουλής, χθες Τετάρτη.

Για την κυρία Μπέρμποκ, οι αρχές στο Μαλί παρεμποδίζουν την αποστολή του γερμανικού στρατού. «Η δέσμευσή μας τορπιλίζεται ξανά και ξανά», είπε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στον Καναδά η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Περιέγραψε την κατάσταση με τη φράση «κάθε άλλο παρά καλή» προτού συμπληρώνει ότι «δεν χρειάζεται να υπεκφεύγουμε: τα πράγματα είναι άσχημα».

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τη βούληση να συνεχίσει να συμμετέχει στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα. «Θέλουμε να παραμείνουμε στο Σαχέλ, στο Μαλί, ο κόσμος μας χρειάζεται», επέμεινε.

Η Πολυδιάστατη Ολοκληρωμένη Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση του Μαλί (MINUSMA) αναπτύχθηκε στη χώρα μετά τις εξεγέρσεις των Τουαρέγκ και τζιχαντιστών το 2012, στο αρχικό στάδιο της συνεχιζόμενης κρίσης στη χώρα.

Η απώλεια του δικαιώματος να γίνονται υπερπτήσεις ακολούθησε την απόφαση της στρατιωτικής χούντας να απαγορεύσει στα ξένα στρατεύματα την πρόσβαση σε τομέα του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, όπου στεγάζεται βάση του ΟΗΕ. Όλοι οι ξένοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 60 μέλη της Μπούντεσβερ, υποχρεούνται να αποχωρήσουν σύντομα από τις εγκαταστάσεις της Sahel Aviation Services.

Το μέτρο επιτείνει τη σύγχυση για το καθεστώς της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής.

Το Μαλί, χώρα περίπου 20 εκατομμυρίων στην καρδιά του Σαχέλ, μετατράπηκε σε θέατρο τριών στρατιωτικών πραξικοπημάτων από το 2012 και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ολοένα πιο ασταθής. Τζιχαντιστικές…