Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές βροχές των μουσώνων σε μεγάλο μέρος του Πακιστάν έχουν σκοτώσει σχεδόν 1.000 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει και εκτοπίσει χιλιάδες άλλους από τον Ιούνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», ο νέος απολογισμός των νεκρών ήρθε μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός, Shehbaz Sharif, ζήτησε διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες. Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Σχεδόν το μισό Πακιστάν βρίσκεται κάτω από το νερό και η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες των μουσώνων, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο και συνεχίζουν να προκαλούν καταστροφές στο Πακιστάν.

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών, στην τελευταία της έκθεση για τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά που σχετίζονται με πλημμύρες από την Παρασκευή έως το Σάββατο. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από τα μέσα Ιουνίου ανήλθε σε 982 και των τραυματιών σε 1.456.

Τραγικός ο απολογισμός από τις πλημμύρες στο Πακιστάν

Πολλά μέρη του Πακιστάν έχουν καταστεί απροσπέλαστα και οι διασώστες αγωνίζονται να απομακρύνουν χιλιάδες εγκλωβισμένους από τις περιοχές που έχουν πληγεί. Οι επαρχίες Μπαλουχιστάν και Σιντ είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. 

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν γέφυρες, δρόμους και ξενοδοχεία να βυθίζονται στο νερό και ανθρώπους να τρέχουν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Ο στρατός έχει κληθεί για βοήθεια διάσωσης στην επαρχία.

Ο αναπληρωτής επίτροπος Σουάτ δήλωσε την Παρασκευή ότι δρόμοι που εκτείνονται σε μήκος 130 χιλιομέτρων έχουν υποστεί ζημιές και 15 γέφυρες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς καθώς η πλημμύρα προκάλεσε καταστροφές, ενώ περισσότερα από 100 σπίτια και τουλάχιστον 50 ξενοδοχεία και εστιατόρια έχουν, επίσης, καταστραφεί.

Τραγικός ο απολογισμός από τις πλημμύρες στο Πακιστάν

Ο πρώην πρωθυπουργός, Imran Khan, δέχθηκε έντονες επικρίσεις για μια προγραμματισμένη συγκέντρωση το Σάββατο στο Jhelum, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Punjab, εν μέσω των καταστροφικών πλημμυρών. Ο Χαν επικρίθηκε για την άρνησή του να συγκεντρώσει χρήματα για την ανακούφιση από τις πλημμύρες κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες…