Πώς υποδέχτηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ την ομιλία του Μητσοτάκη

Τα τουρκικά ΜΜΕ απασχολεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και όσα είπε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά «Νταηλίκια γιοκ, κ. Ερντογάν», ενώ στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής από τη ΔΕΘ εκτίμησε ότι η επιθετική ρητορική της Τουρκίας εξυπηρετεί κυρίως εσωτερικούς λόγους, ενώ διευκρίνισε ότι ο ίδιος είναι πάντα ανοιχτός για συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, τον οποίο όμως δεν μπορεί να αναγκάσει για κάτι τέτοιο.

  • Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Θα επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία – Είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν

Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ παρουσιάσει τον Μητσοτάκη στεφανωμένο με τις σημαίες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Γαλλίας. «Ψευδονταή Μητσο(τάκη)» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Από πλευράς της, η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν».

Στον ΟΗΕ εναντίον της Ελλάδας ο Ερντογάν

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «θα θέσει τις προβοκάτσιες της Ελλάδας». «Θα στείλει το μήνυμα ότι χάσαμε την υπομονή μας (με την Ελλάδας)» αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να χαμηλώνει τους τόνους, μετά και τις συστάσεις Μπλίνκεν – Στόλτενμπεργκ, σε αντίθεση με τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί για «νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή». «Αν θέλουμε ρίχνουμε τους Έλληνες και πάλι στη θάλασσα» ανέφερε προσεκτικά.

Η δήλωση Μητσοτάκη στην ομιλία στη ΔΕΘ

Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα, είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πλέον είναι και μεγαλύτερη αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Έχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά.

Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή….