Κορυφαίοι υπουργοί της Τουρκίας, όπως ο Χουλουσί Ακάρ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλαν για μία ακόμη φορά στο στόχαστρό τους την Ελλάδα

Σε ένα μπαράζ απειλών και προκλήσεων προχώρησε η Τουρκία τις τελευταίες ώρες, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις της για το επόμενο διάστημα.

Κορυφαίοι υπουργοί της Τουρκίας, όπως ο Χουλουσί Ακάρ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλαν για μία ακόμη φορά στο στόχαστρό τους την Ελλάδα, με αφορμή το τουρκικό  γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα διαστρέβλωσε για μία ακόμη φορά την πραγματικότητα διαδίδοντας fake news περί παρενόχλησης F-16 από ελληνικά μαχητικά.

  • Διαβάστε επίσης: Ορούτς Ρέις: «Επιστρέφει στη Γαλάζια Πατρίδα» – Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος

Έντονη αντίδραση της Αθήνας

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών, κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης, με την πτήση τους να εντάσσεται στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν θα είχαν συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Εκείνη την ώρα όμως, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης σχεδίου πτήσης.

Η κίνηση αυτή, σήμανε συναγερμό στην Πολεμική Αεροπορία, με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη να σηκώνονται αμέσως από την Κρήτη, προκειμένου να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν –σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

«Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Απειλές Ακάρ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας  Χουλουσί Ακάρ, συνέχισε στην τακτική των προκλήσεων, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην παρενοχλήσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν.

«Ελπίζουμε να μην κάνουν κάποιο λάθος» δήλωσε ειδικότερα ο Ακάρ. «Το πλωτό