Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην ψηφίζει την τοποθέτηση Δεμίρη στην ΕΥΠ. Αναλυτικά η απόφαση του ΕΓ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Στην απόφαση να υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε σήμερα το πρωί στη Βουλή η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, κατέληξε το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε από κοινού με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να μην ψηφίσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του κ. Δεμίρη στην ΕΥΠ καθώς «δεν αποτελεί διακομματική επιλογή, είναι επιλογή Μητσοτάκη που είναι εγκέφαλος του σκανδάλου και πηγαίνει προφανώς με εντολή συγκάλυψης και όχι διαλεύκανσης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων».

Απόλυτη η πολιτική ευθύνη Μητσοτάκη

Η κοινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου και του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στα εξής εφτά σημεία:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει σταθερός σε όσα έχει διατυπώσει από την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων. Έχει καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών, καθώς και έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να κληθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι Δημητριάδης, Κοντολέων, και η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου.

  • Διαβάστε επίσης Ηλιόπουλος: Προανακριτική για τις υποκλοπές στην επόμενη Βουλή

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμά πως την απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Ψέματα

Ο Πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε. Αφού η πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν να πάρει την ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, και να τοποθετήσει τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων. Άλλαξε το νόμο για να μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν πληρούσε τα κριτήρια. Και αργότερα, έφερε τροπολογία μετά το αίτημα του…