Ο Μπεν Χοτζ θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος στρατιωτικός. Πριν αναλάβει την ηγεσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, με έδρα το Βισμπάντεν της Γερμανίας, είχε υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Θεωρεί ότι η Ρωσία παρουσιάζει αισθητές αδυναμίες στον ανεφοδιασμό, που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Για να γίνει πιο κατανοητός ανατρέχει σε ένα παράδειγμα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο γερμανικός στρατός, μετά τη σαρωτική ήττα του στο Στάλινγκραντ, προσπαθούσε μάταια να ανασυγκροτηθεί, υπό τις οδηγίες του στρατάρχη Έριχ φον Μάνσταϊν. «Στο ανατολικό μέτωπο η Βέρμαχτ είχε αναγκαστεί να διαθέσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες μόνο και μόνο για να φυλάξουν τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ουκρανία και στη Λευκορωσία», λέει ο Αμερικανός στρατηγός. «Οι Ρώσοι ούτε αυτό δεν μπορούν να κάνουν. Είναι ευάλωτοι. Οι δυνατότητές τους για ανεφοδιασμό έχουν εξαντληθεί, ούτε εξαρτήματα δεν διαθέτουν, είναι πολύ δύσκολο».

Η σύγκριση δεν είναι εύκολη, ούτε αυτονόητη. Την εποχή εκείνη η Βέρμαχτ και το ναζιστικό καθεστώς είχαν ξεκινήσει έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά και τα μεγέθη ήταν πολύ διαφορετικά. Μόνο κατά την προέλασή του προς στον ποταμό Δνείπερο ο σοβιετικός στρατός είχε χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες. Το Φεβρουάριο η συνολική δύναμη που είχε παρατάξει το Κρεμλίνο στα σύνορα με την Ουκρανία δεν ξεπερνούσε τους 150.000 στρατιώτες. Αλλά αυτό που εν τέλει υποστηρίζει ο στρατηγός Χοτζ είναι ότι, λόγω και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός έχει ουσιαστικά εξαντλήσει τη δύναμη πυρός που διαθέτει.

Περισσότερα όπλα από τη Δύση για την Ουκρανία;

«Οι Ρώσοι έχουν φτάσει αυτό που ο Κλαούζεβιτς αποκαλούσε ‘σημείο κορύφωσης’. Είναι το σημείο, πέρα από το οποίο η μία πλευρά δεν μπορεί να συνεχίσει την επίθεσή της», λέει ο Χοτζ. «Γιατί δεν έχει τους πόρους ή τους ανθρώπους ή την ενέργεια ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Αυτό που κάνουν τώρα οι Ουκρανοί, πιστεύω, είναι ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία αντεπίθεση, η οποία θα γίνει όταν το αποφασίσουν και όπως το αποφασίσουν. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστρέψουν το πυροβολικό,…