Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Θα προηγηθεί τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, δήλωσε σήμερα ότι θα στηρίξει τον πατέρα του βασιλιά Κάρολο Γ’ «με όλους τους δυνατούς τρόπους» προς τιμήν της γιαγιάς του βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

«Ηξερα ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα, αλλά μου χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσω στην πραγματικότητα της ζωής χωρίς την γιαγιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Στην επίσημη ανακήρυξη του Καρόλου Γ’ σε βασιλιά προχώρησε το Συμβούλιο Διαδοχής στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου στο Λονδίνο, σε μία μακραίωνη τελετή η οποία για πρώτη φορά διεξήχθη με τηλεοπτική κάλυψη.

Κατά το πρώτο σκέλος της τελετής, η Λόρδος Πρόεδρος του Ιδιαιτέρου Συμβουλίου του Στέμματος, Πένυ Μόρνταντ, ανακοίνωσε επισήμως το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και ανακήρυξε βασιλιά τον Κάρολο Γ’.

Αμέσως μετά, τα 200 συγκεντρωθέντα μέλη του Συμβουλίου Διαδοχής αναφώνησαν «ο Θεός ας σώζει τον βασιλιά!»

Κάρολος

Η διακήρυξη υπογράφηκε στη συνέχεια από τον διάδοχο Πρίγκιπα της Ουαλίας Γουίλιαμ, τη βασίλισσα-σύζυγο Καμίλα, τη Λόρδο Πρόεδρο κα Μόρνταντ, την Πρωθυπουργό Λιζ Τρας, τον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι τον Αρχιεπίσκοπο του Γιορκ Στίβεν Κοτρέλ, τον Λόρδο Καγκελάριο και Υπουργό Δικαιοσύνης Μπράντον Λιούις και τον υπεύθυνο για τις βασιλικές τελετές δούκα του Νόρφολκ.

Για το δεύτερο σκέλος οι υπογράφοντες τη διακήρυξη μεταφέρθηκαν σε άλλη αίθουσα για να υποδεχθούν τον νέο μονάρχη.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ προέβη σε προσωπική διακήρυξη για το θάνατο της μητέρας του, εκφράζοντας θλίψη για το χαμό της αλλά και ευγνωμοσύνη για τις συλλυπητήριος ευχές.

Κάρολος

Εξήρε τη διάρκεια, την αφοσίωση και την προσήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ στη θητεία της και δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα που έθεσε εκείνη στην τήρηση των συνταγματικών επιταγών του βρετανικού κράτους.

Επιβεβαίωσε ότι η βασιλική περιουσία τίθεται στη διάθεση της κυβέρνησης με αντάλλαγμα το καθιερωμένο βασιλικό κονδύλι και ολοκλήρωσε δεσμευόμενος να υπηρετεί το βρετανικό λαό για το υπόλοιπο της…