Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, με επίκεντρο την Ταϊβάν, μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, στην Τάιπεϊ όπως είχε προαναγγείλει και παρά την οργισμένη αντίδραση και τις απειλές του Πεκίνου.

Το κλίμα είναι πολεμικό, με την Κίνα να ξεκινά στρατιωτικες επιχειρήσεις και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. 

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Κίνας

  • Σε στρατιωτικό επίπεδο – Απαντά με στοχευμένες στρατιωτικές ασκήσεις 

Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και ξεκινάει από απόψε το βράδυ “στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις” ως απάντηση στην επίσκεψη Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά του νησιού, ανέφερε ο στρατός.

  • Σε διπλωματικό επίπεδο – Η Κίνα κάνει λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Το Πεκίνο θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Οι δυνάμεις των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η παρουσία δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και συγκεκριμένα:  

  • Το Σασέμπο USS America 
  • Το Οκινάουα USS Tripoli 
  • Στην Νότια Κινεζική Θάλασσα πολύ κοντά στην Ταιβάν κινείται το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan
  • Ενώ στην Χαβάη υπάρχει το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και το USS Essex 

Σκληρά μέτρα κατά της Ταϊβάν λόγω Πελόζι

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με την Κίνα να προχωρά και σε σκληρά μέτρα κατά της Ταϊβάν, λόγω Πελόζι. 

Η επίσκεψη Πελόζι είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σχεδόν εμπορικού αποκλεισμού…