Η κοινοπραξία της ExxonMobil – Qatar Petroleum, που έχει αναλάβει τα «Οικόπεδα 5 και 10» της κυπριακής ΑΟΖ, δυσκολεύει τα σχέδια της Αγκυρας

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» έχει αγκυροβολήσει για έρευνες ανοιχτά της Αττάλειας. Σε περιοχή που να υπενθυμίζει την παρουσία του ως «απειλή» μεν, αλλά να μη δίνει αφορμή για διεθνείς επιπλήξεις εναντίον της Τουρκίας δε. Αυτά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, που είναι σε ισχύ η υφιστάμενη NAVTEX. Από εκεί και μετά βλέπουμε.

Με τα σενάρια για την κλιμάκωση να αναφέρονται σε στάδια που θα φτάσουν σε κορύφωση όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές τον Μάιο. Η συγκυρία άλλωστε των τριπλών εκλογών σε Ελλάδα – Κύπρο και Τουρκία έχει σημειωθεί από διπλωμάτες σε Αθήνα και Αγκυρα ως εξαιρετικά αρνητική όσον αφορά τις δυνατότητες εκτόνωσης της έντασης.

Η Λευκωσία επισπεύδει το ενεργειακό ερευνητικό της πρόγραμμα με στόχο να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό το μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και που αναβαθμίζει τον ενεργειακό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η ΕΕ για εξεύρεση νέων πηγών φυσικού αερίου, με στόχο την απεξάρτηση από τη Μόσχα.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως έχει δηλώσει και η κύπρια υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, η Λευκωσία αξιολογεί τα σενάρια για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο πλαίσιο και των περιφερειακών συνεργασιών που έχει συνάψει με χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Με τις Βρυξέλλες να είναι ενήμερες για τις διεργασίες που έχουν στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την πλευρά της προχωρά σε συγκεκριμένες κινήσεις θωράκισης της ΑΟΖ της, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο «6», στον στόχο «Κρόνος 1», ενώ ξεκινά και νέα ερευνητική γεώτρηση στον στόχο «Ζευς 1», με την ανακάλυψη και στο «Καλυψώ» να είναι επίσης ένα δεδομένο. Εχει επίσης προχωρήσει ήδη, στο τέλος του 2021, στην αδειοδότηση του «Οικοπέδου 5» στην κοινοπραξία της ExxonMobil – Qatar Petroleum, που έχει και τα δικαιώματα στο «10».

Με δεδομένο και ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ είναι εξαιρετικά στενές, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη μια ενδεχόμενη πρόκληση απέναντι στην εν λόγω κοινοπραξία….