Πολλαπλοί κίνδυνοι, την ίδια στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εργαλειοποιήσει πλήρως την ενεργειακή κρίση, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται για την Ευρώπη. Η ενεργειακή κρίση, από τη μία θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια των ευρωπαϊκών κρατών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα που έρχεται και από την άλλη δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό σε επίπεδο κοινωνιών, καθώς η ακρίβεια επελαύνει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τα εισοδήματα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρά σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών.

Ήδη, η μία χώρα μετά την άλλη, ανακοινώνουν μέτρα εξοικονόνησης ενέργειας. Γνωστά μνημεία και δημόσιος φωτισμός είναι τα πρώτα που θυσιάζονται στον βωμό της μάχης για την ενεργειακή επάρκεια, την ίδια στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να διατηρεί κλειστές τις στρόφιγγες και προχωρά σε ενδυνάμωση των σχέσεών της και των συνεργασιών της κυρίως με ασιατικές μεγάλες αγορές.

Ωστόσο, η ενεργειακή-οικονομική-κοινωνική κρίση δεν είναι οι μοναδικοί κίνδυνοι στην πορεία που έχει χαράξει η Ευρώπη στα αχαρτογράφητα νερά της νέας τάξης πραγμάτων, που φέρεται να επικρατεί της προηγούμενης. Τα ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αυξάνοντας τις δυνάμεις τους σε ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, η Σουηδία, αλλά και η Ιταλία, η οποία βρίσκεται σε μία περίοδο σοβαρής πολιτικής αστάθειας.

Καμπανάκι από τον Μάριο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι έστειλε το προσωπικό του μήνυμα, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Όπως μεταδίδει η DW, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός παρουσίασε την νέα δέσμη μέτρων για στήριξη οικογενειών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους δεκατεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι κύριες παρεμβάσεις αφορούν επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις, παράταση της μείωσης των κρατικών φόρων στα καύσιμα και «μπόνους» 150 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε 22 εκατομμύρια πολίτες. 

Παράλληλα, όμως, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αναφέρθηκε με άμεσο και έμμεσο τρόπο και σε ζητήματα που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία. «Η δημοκρατία της χώρας μας είναι ισχυρή, δεν…