Εντείνει τον πόλεμο νεύρων στην Ευρώπη ο Πούτιν. Η Gazprom έκλεισε εντελως τις στρόφιγγες του Nord Stream 1 για όλη τη Γερμανία και διέκοψε συμβόλαιο με γαλλική εταιρεία προκαλώντας νέο γύρο ανησυχίας για την ενεργειακή επάρκει το χειμώνα.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται ήδη σε κατασταση συνεγερμού αναζητώντας εναγωνίως μέτρα για να πέσουν οι τιμές και να μείνουν τα φωτα της Ευρώπης ανοιχτα. Αντιλαμβάνονται ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά και δίνουν το σήμα για τεκτονικές αλλαγές που ήταν αδιανόητες μερικούς μήνες πριν.

H Μόσχα σφίγγει τη θηλιά στην απόπειρα ενεργειακού στραγγαλισμού της Ευρώπης, κλείνοντας από τα περασμένα μεσάνυχτα για 72 ώρες τη στρόφιγγα του Nord Stream 1. 

«Η άντληση διακόπτεται από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», ανέφερε η Gazprom.

Με το ερωτηματικό αν η ροή θα επανέλθει να αιωρείται απειλητικά, το γεγονός της διακοπής αερίου και στη Γαλλική Engie δεν αφήνει περιθώρια για άλλες ερμηνείες. 

«Απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση», υπογράμμισε η Gazprom.

«Όπως περιμέναμε, η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο πολέμου και χρησιμοποιεί τον τρόπο της εφαρμογής των συμβάσεων της Engie ως πρόσχημα για να μειώσει περαιτέρω τις παροχές στη Γαλλία», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γαλλίας, Ανιες Πανιε Ρινάσε.

Το Κρεμλίνο εκβιάζει και ίσως παίζει τα ρέστα του. 

«Η Ρωσία έχει μια πολύ ξεκάθαρη στρατηγική. Στρατηγική και στόχος είναι να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους να διαδηλώνει ενάντια στις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τις ψηλές τιμές ενέργειας και την έλλειψη ενέργειας», σημείωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Κριστοφ Ρουελ.

Για τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Είναι απλώς θέμα κυρώσεων και συντήρησης αγωγών.

«Η χώρα μας και η Gazprom ήταν και παραμένουν δεσμευμένες από τις υποχρεώσεις, τα συμβόλαια, αλλά τώρα δεν μπορούν απλά να τα εφαρμώσουν εξ’ αιτίας αυτών των…