Οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αναλύονται από τη ρωσική Eurasia Daily, η οποία βλέπει πίσω από αυτήν την εξομάλυνση τον στρατηγικό σχεδιασμό της Αγκυρας σε βάρος της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο ενός αυξανόμενου αριθμού συγκρούσεων στον κόσμο, μερικές φορές παρουσιάζονται σπάνιες εξαιρέσεις όταν οι χώρες υποχωρούν και αρνούνται να παρασυρθούν. Eνα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, γράφει η ρωσική Eurasia Daily (φωτογραφία, επάνω, από Daily Sabah).

Τι ώθησε την Τουρκία;

Το φινάλε της ομαλοποίησης μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ημερομηνία 17 Αυγούστου, με την οποία ανακοίνωσε την πρόθεση των δύο χωρών να διορίσουν πρεσβευτές.

Δείτε ακόμα – Τουρκία: Χάρτης με κατοχή εδαφών της Ελλάδας και της Συρίας από τούρκο καθηγητή

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ συμφώνησε γι’ αυτήν τη στροφή και ο πρόεδρός του Ισαάκ Χέρτσογκ καθώς και ο πρωθυπουργός του Γιαΐρ Λαπίντ είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Και τι ώθησε την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ;

Η οικονομική κατάσταση

Ο πρώτος και πιο προφανής λόγος για την αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ είναι η επιθυμία του Ερντογάν να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.


«Η Τουρκία συμφώνησε να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ λόγω της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου στη ρωσική Eurasia Daily

Παρά τις φιλοδοξίες της στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δεν μπορεί να συντηρήσει οικονομικά τις συγκρούσεις με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και το Ιράν και την αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επιπλέον, η οικονομία σήμερα είναι ο τομέας που μπορεί να βοηθήσει τον Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023 και στις οποίες κινδυνεύει με πολιτική κατάρρευση.

Ανάμεσα στην ΕΕ και τη…