Το μομέντουμ που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει στην Αθήνα την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να «θωρακιστεί» διπλωματικά

Για ένα ενδεχόμενο «πόλεμο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μιλούν πλέον τα τουρκικά ΜΜΕ. Και το κλίμα που διαμορφώνεται προκαλεί ανησυχία ακόμα και σε έμπειρους τούρκους δημοσιογράφους, που πλέον φτάνουν και οι ίδιοι να αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «βαλβίδα εκτόνωσης» της έντασης. Η ίδια ανησυχία εκφράζεται και από διπλωματικές πηγές και των δύο πλευρών, που αναγνωρίζουν την ένταση, ανεξαρτήτως που αποδίδουν την ευθύνη.

Αφού για τους δημοσιογράφους και διπλωμάτες της Άγκυρας υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης είναι η Ελλάδα και αντίστοιχα για τους διπλωμάτες και τους δημοσιογράφους της Ελλάδας υπεύθυνη για το «πολεμικό κλίμα» είναι η Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Θα μπορούσε ο Ερντογάν να επιτεθεί στην Ελλάδα; – Οι τέσσερις καθοριστικοί παράγοντες

Η εμφάνιση της λέξης «πόλεμος» στην ατζέντα των ΜΜΕ έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των πιο ψύχραιμων, που προσπαθούν να διαβάσουν τις εξελίξεις και αναζητούν μία πιθανή διέξοδο.

Μητσοτάκης: Αν συνέβαινε αυτό…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε αδιανόητο το σενάριο για μία ενδεχόμενη  σύρραξη Τουρκίας – Ελλάδας με την Τουρκία να επιτίθεται εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. «Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Κι αν αυτό συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο η Αθήνα δεν παίρνει αψήφιστα τις απειλές της Άγκυρας. Ακόμα και αν μία «σύρραξη» στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θεωρείται απίθανη, αφού θα διακινδύνευε την πολυπόθητη άρρηκτη ενότητα του ΝΑΤΟ, η κλιμάκωση της έντασης στη ρητορική δημιουργεί ένα «εκρηκτικό» κλίμα, που ευνοεί σίγουρα τα σενάρια ενός «ατυχήματος».

Με το επεισόδιο με το τουρκικό σκάφος «Ανατόλιαν» που κινούνταν ύποπτα εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, το οποίο σύμφωνα με πηγές είχε «παράνομο φορτίο» να υποστηρίζεται από κάποιους ότι ίσως ήταν και μία πρώτη απόπειρα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η απειλή «ψηλά»…