Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελούν και παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η πίστη μας στις νομικές μας θέσεις είναι απόλυτη, οι ισχυρές μας συμμαχίες είναι πασίδηλες, η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας αδιαμφισβήτητη», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, που συμμετείχε, την Πέμπτη, ως ομιλητής στο συνέδριο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, με θέμα «το Δίκαιο της Θάλασσας», στο Καστελλόριζο.

«Αυτή η κυβέρνηση», προσέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, «έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική, συνδυάζοντας την πάγια προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που είχαν μείνει επί καιρό ανενεργά».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Γιατί δεν πρόκειται να αποκτήσει το γαλλο-ιταλικό αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T

Το «Σύνταγμα των ωκεανών»

«Το Καστελλόριζο», είπε ο Ν. Χαρδαλιάς, «είναι γεωγραφικά τοποθετημένο σε μία περιοχή, όπου το διακύβευμα για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι διαχρονικά τόσο υψηλό, που η ορθή εφαρμογή του είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας».

«Η Ελλάδα», επισήμανε, «ανέκαθεν διατηρούσε ένα έντονο ενδιαφέρον για το Δίκαιο της Θάλασσας» και πρόσθεσε: «Η εξέλιξή του, τόσο συμβατική όσο και εθιμική, κορυφώθηκε το 1982 με την υπογραφή και στη συνέχεια με την έναρξη ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα πραγματικό, θα μου επιτρέψετε να πω, ‘Σύνταγμα των ωκεανών’, το οποίο αντιπροσωπεύει μια πρωτόγνωρη προσπάθεια κωδικοποίησης και προοδευτικής ανάπτυξης του Διεθνούς Δικαίου».

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «σαφώς και συντάσσεται με τη διεθνώς διαμορφούμενη άποψη ότι οι διατάξεις της Σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αντανακλούν και κωδικοποιούν υφιστάμενες εθιμικές αρχές, αντιπροσωπεύουν τους βασικούς πυλώνες αυτού που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ένα διεθνές θαλάσσιο κράτος δικαίου».

«Ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζει» η Τουρκία

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «αποτελεί μέρος στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Συνεπώς», εξήγησε, «οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών…