Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά

Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. «Αντιθέτως  θα συνεχίσουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις εντός και εκτός Ελλάδας» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα πυροδοτεί την ένταση ενώ βαδίζει σε εκλογές, αλλά τα όσα ισχυρίζεται δεν γίνονται πιστευτά στο εξωτερικό.

«Κανείς στο εξωτερικό δεν πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία, αντιθέτως πιστεύουν ότι η Άγκυρα απειλεί τα νησιά μας μετά μάλιστα τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

  • Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Δεν είμαι κωλοτούμπας – Δεν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο εκτός…

Δεν είπα εγώ Ερντογάν γιοκ

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώκει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. «Δεν είμαι εγώ που διέκοψα τις συνομιλίες. Δεν είμαι εγώ που είπα Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω με τον Ερντογάν και εκτιμώ ότι θα έχουμε την ευκαιρία για μία συνάντηση. Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα η πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην οποία πιθανόν θα προσκληθεί και η Τουρκία. Εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε κάποιο εμπόδιο στη συμμετοχή της Άγκυρας. Όμως θα πρέπει η Τουρκία να σκεφτεί ότι ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και να απαντήσει αν η προκλητικότητα συνάδει με την επιθυμία να έχει στενότερη σχέση με Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η συμμετοχή της Τουρκίας στη σύνοδο της Πράγας, συνιστά μία έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η Κύπρος είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης που επεσήμανε ότι εάν υπάρξει συνάντηση με τον Ερντογάν, θα πρέπει να γίνει μία ειλικρινής συζήτηση, καθώς θα εξηγήσουμε στην Τουρκία την προκλητικότητα της πολιτικής της και τους λόγους που τελικά δεν τη συμφέρει αυτή η προκλητικότητα.

Δεν απεμπολούμε τη δύναμη των συμμάχων μας

Αναφορικά με τη στάση των συμμάχων και κατά πόσο θα επιδιώξει η Ελλάδα πρωτοβουλίες που να…