Μπαλάκι στα χέρια ελληνικών και τουρκικών αρχών οι ζωές των προσφύγων

Μέχρι τον Άρειο Πάγο έφτασε την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προσκομίζοντας σημαντικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, από την ανάλυση των οποίων προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ελληνικές και τουρκικές Αρχές συνεχίζουν να ρίχνουν η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών για το έδαφος που βρίσκονταν οι πρόσφυγες.

  • Διαβάστε επίσης: Γιατί δυναμώνει ο συναγερμός στον Έβρο – «Είτε περνάτε στην Ελλάδα είτε επιστρέφετε στην πατρίδα σας»

Από την έρευνα θα δούμε αν έχουν τελεστεί αδικήματα και εάν έχουν δηλωθεί από έδρας τους τα πραγματικά περιστατικά» ανέφερε ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Σημειώνεται ότι την τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός έκανε λόγο για ανακολουθίες και στην περίπτωση των 38, αλλά και με την περίπτωση της 5χρονης Μαρίας.

«Καταρχήν» εξήγησε «στο βίντεο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στην νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην Ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πως έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε». Και κατέληξε : « Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από Ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος…».

Αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης

Όπως είπε πρόσφατα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής όπου και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, από την εξέταση της υπόθεσης μέχρι στιγμής και από τα στοιχεία που συλλέγονται προκύπτουν ανακολουθίες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με τον εισαγγελέα, αναφέρθηκε στην υπόθεση  οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη και έγινε «αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης με μια έντονη ρητορική της αντιπολίτευσης», όπως την χαρακτήρισε.

Σχετικά με την ομάδα των 38 προσφύγων, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, εμφανίστηκε σε μια νησίδα, που όπως αποδείχθηκε το σημείο ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας. «Το λέω γιατί ορισμένοι…