«Στο πρόσωπό σας βλέπω την ελπίδα που κάθε νέα γενιά φέρνει μαζί της» είπε η ΠτΔ και σημείωσε το ιστορικό βάθος και το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής του Harvard Kennedy School of Government, μιας φημισμένης σχολής που, όπως ανέφερε, στοχεύει από ιδρύσεώς της «να συμβάλει στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, προετοιμάζοντας υπεύθυνους ηγέτες».

Πυξίδα

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και ότι μπροστά σε όλες τις προκλήσεις και τις αμφισβητήσεις, «η Ελλάδα έχει ως πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, εντός ενός πολυμερούς διεθνούς συστήματος βασισμένου σε κανόνες και στην ειρηνική συνεργασία μεταξύ των κρατών».

  • Διαβάστε επίσης Νέα επίθεση Τσαβούσογλου: «Ανέντιμη η πολιτική της Ελλάδας»

Στον χαιρετισμό της η ΠτΔ ανέφερε συγκεκριμένα:

«Αγαπητοί προσκεκλημένοι, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο νέους ανθρώπους, σπουδαστές μιας φημισμένης σχολής, που έχει θέσει ως στόχο από την ίδρυσή της να συμβάλει στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, προετοιμάζοντας υπεύθυνους ηγέτες.

Η επίσκεψή σας συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αμφισβητεί μονάχα την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και πολιτικής αυτονομίας ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ταυτόχρονα, προκαλεί σειρά κρίσεων -ενεργειακή, οικονομική, επισιτιστική- που πλήττουν πρωτίστως τους πιο αδύναμους.

Αναθεωρητικές συμπεριφορές

Επιπλέον, η επιθετικότητα της Μόσχας ενθαρρύνει και άλλες αναθεωρητικές συμπεριφορές, όπως της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί ανοικτά την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ενώ διατηρεί ζωντανή την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Ανάλογη συμπεριφορά έχει το γειτονικό κράτος και απέναντι στην Κύπρο και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού…