«Σήμερα γιορτάζουμε την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας» σημειώνει ο Ερντογάν στο μήνυμα του

Για παραβίαση των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης καταγγέλλει την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ανακοίνωση του με αφορμή τη συμπλήρωση 99 ετών από τη σύναψη της συνθήκης, την Κυριακή. Ένα μήνυμα με αναφορές τόσο στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης (τουρκική μειονότητα για την Άγκυρα) αλλά και στις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Σήμερα γιορτάζουμε την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας» σημειώνει ο Ερντογάν στο μήνυμα του.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ: Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί φανερώνουν το ποιος σέβεται και εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάννης

Με τη συνθήκη επιβεβαιώθηκε το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών

«Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας (σς μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης) που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει ότι «η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της».

Οι όροι της αγνοούνται από την Ελλάδα

«Ωστόσο» σύμφωνα με τον Ερντογάν «την τελευταία περίοδο, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται συστηματικά από την Ελλάδα».

«Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή τήρησης της Συνθήκης» συνεχίζει ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους».

Ενόψει 2023

Σημειώνει δε ότι «ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης…