Άνδρας με όπλο, το οποίο εκτιμάται ότι ήταν ψεύτικο, συνελήφθη αφού λήστεψε λιβανέζικη τράπεζα στον νότιο Λίβανο το πρωί, σε μια προσπάθεια να πάρει τις αποταμιεύσεις του που έχουν ‘παγώσει’ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας, στο τρίτο τέτοιο περιστατικό αυτή την εβδομάδα.

Οι τράπεζες του Λιβάνου έχουν αποκλείσει την πρόσβαση των περισσότερων καταθετών στις αποταμιεύσεις τους από τότε που ξέσπασε οικονομική κρίση πριν από τρία χρόνια, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην μπορεί να πληρώσει για τις βασικές του ανάγκες.

Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων ποτέ δεν επισημοποιήθηκαν διά νόμου, αλλά τα δικαστήρια καθυστερούν να λάβουν αποφάσεις για τις προσπάθειες των καταθετών να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους μέσω αγωγής σε βάρος των τραπεζών, γεγονός που οδηγεί ορισμένους στο να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να πάρουν τα χρήματά τους.

Ο άνδρας κατάφερε να πάρει ένα μέρος των χρημάτων του από την τράπεζα blos στην πόλη Γκαζιέχ στον νότιο Λίβανο πριν συλληφθεί, σύμφωνα με την πηγή, που πρόσθεσε πως θεωρείται ότι το όπλο που είχε στην κατοχή του ήταν ένα απλό παιγνίδι.

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια δύο άλλων συμβάντων στην πρωτεύουσα Βηρυτό και την πόλη Αλέι την Τετάρτη, όπου καταθέτες κατάφεραν να αποσπάσουν διά της βίας ένα μέρος των χρημάτων τους, χρησιμοποιώντας πιστόλια-παιχνίδια που αρχικά έδωσαν την εντύπωση ότι ήταν αληθινά.

Η ένωση τραπεζών του Λιβάνου κάλεσε χθες τις αρχές να αποδίδουν ευθύνες σε αυτούς που εμπλέκονται σε «φραστικές και σωματικές επιθέσεις» σε τράπεζες και δήλωσε ότι τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να δείχνουν επιείκεια.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ