Η ένταση στα στενά της Ταϊβάν άρχισε μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, την περασμένη εβδομάδα και δεν λέει να καταλαγιάσει. Σε μία μάλλον απρόσμενη εξέλιξη οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις παρατείνουν για δεύτερη εβδομάδα τα στρατιωτκά γυμνάσια που άρχισαν προ ημερών, παραβιάζοντας συνεχώς τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, η οποία από την πλευρά της αποφάσισε να «απαντήσει» με δική της στρατιωτική άσκηση που ολοκληρώνεται την Πέμπτη, εκτός απροόπτου.

Επιπλέον η Κίνα καταφεύγει στο όπλο των οικονομικών κυρώσεων, σε μία προσπάθεια να γονατίσει την οικονομία της γειτονικής Ταϊβάν, την οποία δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη χώρα. Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει απαγορευθεί η εισαγωγή εκατό διαφορετικών ειδών τροφίμων από την Ταϊβάν προς την ηπειρωτική Κίνα. Τώρα επιβάλλεται απαγόρευση στις εξαγωγές …άμμου από την Κίνα, που θεωρείται απαραίτητη για τον κατασκευαστικό τομέα στην Ταϊβάν. Θα προχωρήσει όμως το Πεκίνο στην αποφασιστική κίνηση να επιβάλει περιορισμούς και στις εισαγωγές ημιαγωγών και ηλεκτρονικών συσκευών; Κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα συνέφερε ούτε την ίδια την Κίνα.

Μικρή, αλλά θαυματουργή η Ταϊβάν

Σε έκταση, αλλά και πληθυσμό η Ταϊβάν των 23 εκατ. κατοίκων φαίνεται …νάνος μπροστά στην αχανή ηπειρωτική Κίνα. Η συνολική επιφάνεια της χώρας δεν ξεπερνά το ένα τέταρτο της ελληνικής επικράτειας και ισοδυναμεί περίπου με το νοτιοδυτικό γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Και όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη, έτσι και η Ταϊβάν έχει εξελιχθεί σε μία δυναμική, εξωστρεφή οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές. Η βιομηχανία ημιαγωγών (μικροτσίπς) είναι τόσο σημαντική για την Ταϊβάν, όσο η αυτοκινητοβιομηχανία για τη Γερμανία. Το 70% της οικονομίας βασίζεται στις εξαγωγές. Το 2021 το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα στην Ταϊβάν έφτασε τα 33.775 δολάρια, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από το αντίστοιχο στην Κίνα.

Σήμερα ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ταϊβάν δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Κίνα. Εκεί κατευθύνεται το 42% των εξαγωγών της, από εκεί προέρχεται το 22% των εισαγωγών. Συνολικά το 2020 «άλλαξαν χέρια» μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 166 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειωτέον ότι η Ταϊβάν είναι…