Σύντομα στην Κάρπαθο θα δημιουργηθεί το πρώτο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μετά την εξασφάλιση από τον Δήμο της σχετικής χρηματοδότησης δίνοντας έτσι λύση στην φροντίδα και φιλοξενία των ζώων.

Κατασκευάζεται καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στην Κάρπαθο, μετά την έγκριση και χρηματοδότηση της μελέτης που κατατέθηκε από τον Δήμο.

Η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε για την δημιουργία του καταφυγίου είναι ύψους 300.000€ και οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου πλέον μπαίνουν στην τελική τους ευθεία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Δημοτική Αρχή: «Μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια φτάνει σήμερα στην φάση της χρηματοδότησης της με το ποσό των 300.000 ευρώ. Ετοιμάστηκε ο φάκελος, εκπονήθηκε μελέτη, ωρίμασε και κατατέθηκε για χρηματοδότηση.

Ο Δήμος παράλληλα με πολλές άλλες δράσεις και αγαστή συνεργασία με τις Φιλοζωικές Οργανώσεις στην Κάρπαθο, σταδιακά αποκτά την απαραίτητη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς με την κατασκευή του καταφυγίου αυτού».

Να θυμίσουμε πως καταφύγια ιδρύουν και λειτουργούν οι δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων, οι διαδημοτικές συνεργασίες ή αναπτυξιακοί οργανισμοί δήμων του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53), τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο του ΕΜΖΣ και φυσικά πρόσωπα.

Προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία του καταφυγίου είναι η καταχώρισή του στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 2 και η καθημερινή παρουσία προσωπικού τουλάχιστον για δεκατέσσερις (14) ώρες ημερησίως. Η ίδρυση, η λειτουργία και ο έλεγχος της λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και η επιβολή κυρώσεων, διέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 (Α’ 163).