Η άνοδος του βασιλιά Καρόλου στον βρετανικό θρόνο επανέφερε στη συζήτηση το αίτημα πολιτικών και ακτιβιστών χωρών της Καραϊβικής να πάψει ο Βρετανός μονάρχης να είναι επικεφαλής του κράτους και το Λονδίνο να καταβάλλει αποζημιώσεις για τη δουλεία.

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Άντριου Χόλνες, δήλωσε ότι η χώρα του θα πενθήσει για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ ο ομόλογός του της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Γκαστόν Μπράουν ζήτησε οι σημαίες στη χώρα να κυματίζουν μεσίστιες.

Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές της Καραϊβικής εγείρονται ερωτήματα για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο νέος μονάρχης.

Νωρίτερα φέτος κάποιοι ηγέτες κρατών της Κοινοπολιτείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, στη διάρκεια συνόδου στο Κιγκάλι της Ρουάντας, για την ανάληψη της ηγεσίας των 54 χωρών από τον Κάρολο, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ.

Η οκταήμερη περιοδεία του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Ουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ στο Μπελίζ, τη Τζαμάικα και τις Μπαχάμες χαρακτηρίστηκε από τις εκκλήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων για τη δουλεία.

«Καθώς ο ρόλος της μοναρχίας αλλάζει, εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τις αποζημιώσεις στην περιοχή μας», δήλωσε η Νιάμπι Χολ- Κάμπελ, μια 44χρονη πανεπιστημιακός επικεφαλής της επιτροπής Εθνικών Αποζημιώσεων στις Μπαχάμες.

Η Χολ- Κάμπελ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια της βασίλισσας και επεσήμανε το γεγονός ότι ο Κάρολος αναγνώρισε «τη φρικτή θηριωδία της δουλείας» σε τελετή που πραγματοποιήθηκε πέρυσι με την ευκαιρία της ανακήρυξης των Μπαρμπέιντος σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αφρικανοί πουλήθηκαν ως σκλάβοι από τις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα. Όσοι επιβίωσαν από το σκληρό ταξίδι αναγκάστηκαν να εργαστούν σε φυτείες στην Καραϊβική και την Αμερική.

Η Ροζαλέα Χάμιλτον, ακτιβίστρια υπέρ της παροχής αποζημιώσεων στη Τζαμάικα, δήλωσε ότι τα σχόλια του Καρόλου στη σύνοδο του Κιγκάλι αναφορικά με τη δουλεία προσέφεραν «έναν βαθμό ελπίδας ότι θα διδαχθεί από την Ιστορία, θα κατανοήσει τα δεινά που έχουν υποστεί πολλές χώρες μέχρι σήμερα» και να απαντήσει στην ανάγκη για…