Μετά από μια οικογενειακή διαμάχη που διήρκεσε ένα χρόνο, ο Misuzulu ka Zwelithini στέφθηκε βασιλιάς των Ζουλού σε μια παραδοσιακή τελετή στη Νότια Αφρική.

Ο 48χρονος είναι γιος του προηγούμενου βασιλιά, αλλά άτομα από τη βασιλική οικογένεια είχαν υποστηρίξει ότι δεν ήταν ο νόμιμος κληρονόμος και ότι η διαθήκη του εκλιπόντος βασιλιά ήταν στην πραγματικότητα πλαστή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. 

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη στέψη του το Σάββατο 21 Αυγούστου στο παλάτι KwaKhangelamankengane. Ο βασιλιάς φόρεσε ένα δέρμα λιονταριού, το οποίο κυνήγησε για τη βασιλική εκδήλωση, ένα κατόρθωμα-κλειδί για να αποδείξει ότι είναι πράγματι ο… εκλεκτός. Περισσότερες από 10 αγελάδες σφάχτηκαν για την προετοιμασία των εορτασμών.

Τον επόμενο μήνα πρόκειται να φιλοξενηθεί από την κυβέρνηση για μια κρατική τελετή.

Και οι Ζουλού απέκτησαν τον βασιλιά τους

Ο θρόνος δεν έχει επίσημη πολιτική εξουσία, αλλά το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής είναι Ζουλού. Το βασίλειο των Ζουλού έχει περήφανη ιστορία. Είναι παγκοσμίως γνωστό για την ήττα των βρετανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της μάχης της Isandlwana το 1879.

Οι μάχες διαδοχής του ήταν πάντα σκληρές και κατά καιρούς αιματηρές. Ο θρυλικός βασιλιάς Shaka ka Senzangakhona σκότωσε τον αδελφό του το 1816, προκειμένου να καταλάβει τον θρόνο και στη συνέχεια δολοφονήθηκε ο ίδιος σε μια συνωμοσία που οργάνωσε ο ανιψιός του χρόνια αργότερα.

Όταν πέθανε πέρυσι, ο βασιλιάς Zwelithini είχε έξι συζύγους και κυβερνούσε για περισσότερο από μισό αιώνα. Στην αμφισβητούμενη διαθήκη του, όρισε την τρίτη σύζυγό του, Βασίλισσα Mantfombi Dlamini Zulu, ως αντιβασιλέα, ένα είδος υπηρεσιακού ρόλου εν αναμονή του διορισμού ενός διαδόχου.

Η βασίλισσα Mantfombi κατείχε την υψηλότερη θέση μεταξύ των συζύγων του βασιλιά, επειδή καταγόταν από βασιλική οικογένεια – πατέρας της ήταν ο αείμνηστος βασιλιάς Sobhuza II και αδελφός της ο βασιλιάς Mswati III του Eswatini.
Ο γάμος της με τους Ζουλού έγινε με τον όρο ότι ο πρωτότοκος γιος της θα ήταν ο πρώτος στη σειρά για τον θρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της. Έτσι, όταν πέθανε ένα μήνα αφότου έγινε αντιβασιλέας, ο γιος τους Misuzulu ka Zwelithini θεωρήθηκε ως η προφανής επιλογή για…