Γιατί χαμογελάς τόσο πολύ; Σου φέρθηκε καλά η ζωή;. 

– «Ναι, μου φέρθηκε καλά, γιατί είμαι ζωντανός». 

Αυτή ήταν η απάντηση του Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο -τότε 33 ετών- σε έναν δημοσιογράφο το 1985, την ημέρα που οδηγήθηκε για πρώτη φορά στη φυλακή. Είχε μόλις συλληφθεί με τη φίλη του στην Κόστα Ρίκα και ήταν ο μεγαλύτερος έμπορος μαριχουάνας στον κόσμο. 

Πριν από κάποιες ημέρες συνελήφθη ξανά, αυτή τη φορά στη Σιναλόα, περίπου 93 μίλια από την πόλη όπου γεννήθηκε, γράφει η «El Pais». Στον κόσμο των βαρόνων των ναρκωτικών, το να φτάσεις στα 33 σου χρόνια είναι ευλογία, αλλά το να φτάσεις στα 69 σου χρόνια είναι ένα εξαιρετικό προνόμιο, που ανταμείβεται με μια «σύνταξη» απόλυτης ελευθερίας. Ωστόσο, ο Κάρο Κιντέρο ανταποκρίθηκε σε αυτή την ελευθερία με τον ίδιο τρόπο όπως ο μύθος του σκορπιού και της χελώνας: επέστρεψε στη διακίνηση ναρκωτικών.

Γεννημένος το 1952 στη μικρή πόλη Badiraguato της Σιναλόα (στο βόρειο Μεξικό), πατρίδα άλλων διαβόητων εμπόρων ναρκωτικών όπως ο Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουζμάν και ο Ερνέστο Φονσέκα, ο Ντον Νέτο, η εμπειρία της ζωής του συνδύαζε σε ίσα μέρη επιχειρηματική τεχνογνωσία, αγάπη και βία, ιδιότητες που τον οδήγησαν στην κορυφή της διακίνησης ναρκωτικών. Πράγματι, μεταξύ των μεγάλων βαρόνων των ναρκωτικών της δεκαετίας του 1980, ο Κάρο Κιντέρο αποτελεί κλασικό παράδειγμα.

Ήταν γιος ενός ζευγαριού χωρικών που είχε 10 παιδιά, ανιψιός του Lamberto Quintero και ξάδελφος του Amado Carrillo Fuentes (γνωστός ως ο «Άρχοντας των Ουρανών», λόγω της ικανότητάς του να φέρνει μικρά αεροπλάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες), ο Κάρο Κιντέρο μόλις που ήξερε να διαβάζει και να γράφει όταν ξεκίνησε, αλλά η επιχειρηματική του διαίσθηση τον έκανε πλούσιο μέσω της μαριχουάνας μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. 

Πριν κλείσει τα 30 του χρόνια, είχε κατασκευάσει το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής επιχειρήσεων ναρκωτικών που είχε δει ποτέ ο κόσμος, περίπου 1.482 στρέμματα, και είχε εξαγοράσει την αστυνομία, τον στρατό, τους πολιτικούς και τους δικαστές σε όλη τη χώρα. Ο Κιντέρο έφερε επανάσταση στον κόσμο της μαριχουάνας όταν κατάφερε να παράγει μαζικά θηλυκά φυτά χωρίς σπόρους, τα οποία καταλάμβαναν επίσης λιγότερο χώρο. Στη φάρμα του στο El Búfalo εργάζονταν 4.000 υπάλληλοι και φορτηγά με μαριχουάνα έφευγαν από εκεί…