Ο Δήμος Γαύδου ζητάει έστω και την ύστατη ώρα από την Πολιτεία να αναθεωρήσει την απόφαση της και να ιδρύσει γυμνασιακές τάξεις στο νησί προκειμένου να μην αναγκαστεί η μια από τις δυο οικογένειες με ανήλικα παιδιά να το εγκαταλείψει.

Με την υπ’ αριθμ. 35/2022 ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα με αφορμή την μη ίδρυση γυμνασιακών τάξεων στο νησί της Γαύδου.

ΨΗΦΙΣΜΑ Δημοτικού Συμβουλίου Γαύδου με αφορμή την ίδρυση Γυμνασίου

Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης. Σε αυτό το ακριτικό νησί της πατρίδας μας ζουν μόνιμα περίπου 70 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων μια οικογένεια που έχει τρία ανήλικα παιδιά, δύο εκ των οποίων κατά το σχολικό έτος 2022 – ’23 θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο Γυμνάσιο.

Στο αίτημα του Δήμου Γαύδου προς το Υπουργείο Παιδείας για ίδρυση γυμνασιακών τάξεων στο νησί μας, καθώς και σε όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν προς πάσα αρμόδια κατεύθυνση προκειμένου αυτό να γίνει αποδεκτό, δυστυχώς δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Αυτό έχει ως συνέπεια, μία εκ των δύο οικογενειών με ανήλικα παιδιά που ζουν στην ακριτική Γαύδο, να πρέπει να φύγει από το νησί προκειμένου αυτά να λάβουν την υποχρεωτική εκπαίδευσή τους.

Ίσως σε έναν άλλο τόπο το εν λόγω πρόβλημα να είχε μικρότερες συνέπειες ή διαστάσεις. Η Γαύδος όμως δεν είναι ένα χωριό δίπλα σε μια πόλη όπου θα μπορούσαν τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο αντί στον ιδιαίτερο τόπο τους. Δεν είναι ένα μέρος που απέχει μια-δυο ώρες από ένα άλλο μέρος ούτως ώστε να πηγαινοέρχονται οι μαθητές στο σχολείο τους. Η Γαύδος είναι ένα απομακρυσμένο νησί και αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η οικογένεια των μαθητών εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να φύγει από τον τόπο που δημιουργήθηκε και έχει επιλέξει να ζει.

Η παράμετρος που καλείται η Κυβέρνηση και στο σύνολό της η Πολιτεία να εξετάσει, είναι αυτή της -όχι και τόσο μακρινής μελλοντικά- ερημοποίησης του νησιού μας. Δίχως ΠΑΙΔΙΑ, η Γαύδος δεν θα είναι η ίδια, δεν θα είναι ο «Παράδεισος» που όλοι επικαλούνται, θα είναι ένα νησί δίχως Αύριο.

Εν τέλει, η πολιτεία δια των αρμόδιων εκπροσώπων της οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα για το ποιο θεωρεί ότι θα είναι το μέλλον του νησιού όταν μια οικογένεια…