Την ικανοποίησή του για την αναδίπλωση του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις για τα συγχαρητήρια στην Τουρκία για το 1922, εξέφρασε ο Ν. Δένδιας

«Τα όργανα της Συμμαχίας, ξεκινώντας από την ηγεσία της, τον γενικό γραμματέα, πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων και τις αρχές της Συμμαχίας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με το Λετονό ομόλογό του Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Ικανοποίηση για την διορθωτική κίνηση

Αναφερόμενος στη χθεσινή ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «αποτελεί απόκλιση από τις αρχές της συμμαχίας».

«Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πολλά στο ΝΑΤΟ και δεν αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά», τόνισε και προσέθεσε: «Είμαι ικανοποιημένος διότι, μετά από το χθεσινό διάβημα, το ΝΑΤΟ προέβη σε διορθωτική κίνηση».

  • Διαβάστε επίσης ΝΑΤΟ: Αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις, για τα συγχαρητήρια στην Τουρκία για το 1922

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη συνοχής στο πλαίσιο της Συμμαχίας, η οποία είναι πιο σημαντική από ποτέ, ενώ επανέλαβε πως «η ρητορική, την οποία εκπέμπει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, δεν αρμόζει σε μια σύμμαχο χώρα».

«Εμείς από την πλευρά μας δεν θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος. Σαν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, κοιτάμε προς το μέλλον», υπογράμμισε και προσέθεσε.

Στρατηγικό δόγμα

«Για εμάς σημασία έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, η δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο. Και θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ μια συμμαχία κυριάρχων κρατών και μια συμμαχία αυτών των αρχών, κάτι το οποίο μνημονεύεται σαφώς στο Στρατηγικό Δόγμα, που εισηγήθηκε ο γενικός γραμματέας και υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής στην Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο.

Στάση αρχής

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η Ελλάδα, όπως και η Λετονία, τήρησαν στάση αρχής με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των χωρών του κόσμου…