Ανάμεσα στους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, εκείνοι με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία, από ό,τι όσοι έχουν φυσιολογικά επίπεδα της εν λόγω ορμόνης, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η ενίσχυση της τεστοστερόνης στους άνδρες με ελλιπή επίπεδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο βαριάς νόσησής τους λόγω του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων Ουάσιννγκτον και Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 723 άνδρες που είχαν διαγνωστεί θετικοί σε Covid-19. Οι 427 είχαν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης (300 έως 1.000 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο), οι 116 χαμηλά, ενώ οι 180 είχαν στην αρχή χαμηλά επίπεδα αλλά μετά τα είχαν αυξήσει μέσω ορμονοθεραπείας, οπότε είχαν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα όταν έπαθαν λοίμωξη Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με χαμηλή τεστοστερόνη, είχαν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευθούν. Αν όμως οι άνδρες με τεστοστερόνη αρχικά κάτω του φυσιολογικού, είχαν στη συνέχεια κάνει ορμονοθεραπεία, τότε δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη (κάτω των 200 νανογραμμαρίων) αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για νοσηλεία λόγω Covid-19, παρόμοιο σε σοβαρότητα με τον διαβήτη, την καρδιοπάθεια και τη χρόνια πνευμονοπάθεια. Γι’ αυτό, θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι άνδρες με πολύ χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, θα είναι καλύτερα προστατευμένοι από τον κορωνοϊό, αν αυξήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους με ειδική ορμονοθεραπεία.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η Covid-19 ήλθε για να μείνει. Οι νοσηλείες εξαιτίας της εξακολουθούν να είναι πρόβλημα και θα συνεχίσουν να είναι πρόβλημα μελλοντικά, επειδή ο ιός συνεχώς εξελίσσει νέες παραλλαγές που διαφεύγουν της ανοσίας. Από την άλλη, η χαμηλή τεστοστερόνη είναι πολύ συχνή, έως το ένα τρίτο των ανδρών άνω των 30 ετών την έχουν. Η μελέτη μας δίνει έμφαση σε αυτόν τον σημαντικό παράγοντα κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής ιατρικής Αμπινάβ Ντιγουάν του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον και του…