Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεών του με την εθνική στο Ευρωμπάσκετ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή “NBA Today” του ΕSPN, με αφορμή την ταινία μικρού μήκους που κυκλοφόρησε από το Prime Video και το YouTube για τη διαδρομή του.

Mετά από ερωτήσεις της δημοσιογράφου για το πώς αισθάνεται με το προσωνύμιο “Greek Freak” και το γεγονός πως δεν υπάρχει προσωνύμιο που ν’ αναφέρεται στη Νιγηριανή καταγωγή του, ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς απάντησε: «Νιώθω Greco – Nigeriano» εξηγώντας: «Είμαι Greek Freak… αλλά είμαι επίσης και Nigerian Freak». 

«Το έχω ακούσει τόσες φορές. Δεν με ενοχλεί. Ο κόσμος δεν με αποκαλεί “Nigerian Freak” παρά μόνο “Greek Freak”. Είναι ώρα, όμως ο κόσμος να καταλάβει ότι είμαι και τα δύο. Δεν είμαι μόνο Έλληνας, είμαι και Νιγηριανός. Στο ξεκίνημα οι γονείς μου ένιωθαν περίεργα. Δεν μπορείς να διαλέξεις το παρατσούκλι που σου βγάζουν οι άνθρωπο, αλλά μπορώ να πω στον κόσμο ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα, καταλαβαίνω την κουλτούρα, μιλάω τη γλώσσα, γνωρίζω την Ιστορία της, αλλά την ίδια ώρα ξέρω τα ίδια πράγματα και για την κουλτούρα της Νιγηρίας. Δεν είμαι ένα πράγμα. Δεν μπορούν να μου πουν ποιος είμαι. Ξέρω πως νιώθω, ξέρω ποιος είμαι και στο τέλος της ημέρας αισθάνομαι πως είμαι και τα δύο». 

Η δημοσιογράφος επέμεινε ρωτώντας τον πως νιώθει τώρα ο ίδιος και απάντησε: «Και τα δύο… Greco-Nigeriano. Ναι… ζώντας στην Ελλάδα δεν ήμουν αρκετά Έλληνας. Ξέρω ποιος είμαι. Όταν ήμουν μικρός με πείραζε αυτό. Μου έλεγαν ότι δεν ήμουν αρκετά Έλληνας, ότι οι γονείς μου είναι Νιγηριανοί. Δεν έχεις το ίδιο δέρμα με εμάς. Μου έλεγαν να πάω πίσω στους Νιγηριανούς φίλους μου. Όμως και στη γειτονιά της Αθήνας που ζουν οι Νιγηριανοί, εκείνοι μου έλεγαν ότι δεν είμαι αρκετά Νιγηριανός επειδή δεν μιλούσα τη γλώσσα. Ότι δεν καταλάβαινα ίγκμπο. Μιλάω λίγο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την καταγωγή μου. Τώρα, λοιπόν νιώθω ότι είμαι και Έλληνας και Νιγηριανός και είμαι αρκετά ώριμος και μεγάλος για να μην με νοιάζει τι σκέφτονται οι άνθρωποι για εμένα. Αυτό που έχει σημασία είναι όλες οι αξίες που μου έδωσαν οι γονείς μου και πως νιώθω… και όπως είπα νιώθω Greko-Nigeriano».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χαρακτήρισε εν συνεχεία ως ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής του αυτό που…