«Η Αθήνα επενδύει ολοένα και περισσότερα χρήματα στο Στρατό της -περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ σε σχέση με το ΑΕΠ της. Ο λόγος για τις υψηλές δαπάνες: Η συνεχιζόμενη διαμάχη με τη γειτονική Τουρκία»

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπ. Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο και τις επαφές του με τον αμερικανικό εξοπλιστικό κολοσσό Lockheed Martin, που κατασκευάζει τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt σε εκτενές ρεπορτάζ εστιάζει στα φιλόδοξα εξοπλιστικά σχέδια της Ελλάδας.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την παράδοση 20 υπερσύγχρονων μαχητικών. Η Αθήνα θα ήθελε να έχει ως επιλογή και επιπλέον 20 αεροσκάφη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προαναγγέλλει έτσι τον επόμενο γύρο του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος στην πρόσφατη ιστορία της χώρας» σημειώνει το ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης: Κρατικό κανάλι TRT της Τουρκίας – Η Θεσσαλονίκη είναι ιστορική τουρκική πόλη

Όπως παρατηρεί: «Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιθυμεί να εξοπλίσει τη χώρα του ενάντια στην Τουρκία, η οποία γίνεται ολοένα πιο επιθετική» ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει: «Με τους εξοπλισμούς, ο Μητσοτάκης θέλει επίσης να ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας του ως προπύργιο του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο – σε ανταγωνισμό με την Τουρκία, η οποία εξαιτίας της στροφής του Ερντογάν μακριά από Δύση, της εγγύτητάς του με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν και των συμφωνιών όπλων του Ερντογάν με τη Ρωσία, γίνεται ολοένα πιο προβληματικός εταίρος για τη συμμαχία».

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση πλαισιώνει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με συμμαχίες που ενισχύουν την Πολιτική Ασφαλείας της. Πέρυσι ο Μητσοτάκης υπέγραψε μια ιστορική Στρατιωτική Συμφωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Συμφωνία προβλέπει την αμοιβαία παροχή βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή ανήκει στο ΝΑΤΟ . Πιθανότατα με αυτό εννοείται η Τουρκία. Τον Μάιο, το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε μια νέα Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα. Η…