Οι αρχές ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας και ο κόσμος άρχισε να κατεβαίνει και πάλι στους δρόμους σήμερα στη Βαγδάτη, λίγο αφότου ο ισχυρός σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ έδωσε εντολή στους υποστηρικτές του να αποσυρθούν από τα σημεία διαμαρτυρίας έπειτα από φονική βία σχεδόν 24 ωρών.

Οι υποστηρικτές του Σαντρ άρχισαν να αποχωρούν μαζικά, με ορισμένους να μεταφέρουν τα όπλα τους ή τσάντες έπειτα από μια οργισμένη ομιλία του αλ Σαντρ.

Η αποχώρηση ήταν ομαλή, παρ’ ότι οι Ιρακινοί συνωστίζονταν στους δρόμους μόλις ανακοινώθηκε η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Ο αλ Σαντρ έδωσε στους υποστηρικτές του διορία «60 λεπτών» για να αποχωρήσουν από την Πράσινη Ζώνη, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους αποκηρύξει.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ με λυπεί», πρόσθεσε. «Ήλπιζα πως θα ήταν ειρηνικές διαδηλώσεις.»

«Ζητώ συγγνώμη από τον ιρακινό λαό», είπε ο αλ Σαντρ.

Πλήθη υποστηρικτών του αλ Σαντρ είχαν συγκεντρωθεί από χθες βράδυ έξω από την Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια, και όλο το βράδυ υπήρχαν αναφορές για συγκρούσεις και πυροβολισμούς.

Οι συγκρούσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πυρών για να απομακρύνουν τους υποστηρικτές του αλ Σαντρ από το κυβερνητικό μέγαρο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, ώρες αφότου εισέβαλαν σε αυτό. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από την Πράσινη Ζώνη.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 450 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ-Καντχίμι καλωσόρισε την ομιλία λέγοντας πως «η έκκληση του αλ-Σαντρ να σταματήσει η βία είναι η επιτομή του πατριωτισμού και του σεβασμού στην ιερότητα του ιρακινού αίματος».

Τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν επίσης την έκκληση του ιερωμένου και έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία.

Χθες, Δευτέρα, σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν λίγο αφότου ο αλ Σαντρ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική εν μέσω ενός αδιεξόδου 10 μηνών στη χώρα.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, οι πολιτικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να…