Η 8η Σεπτεμβρίου θα χαρακτεί στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της βασιλικής οικογένειας, αφού η μακροβιότερη Βρετανίδα μονάρχης άφησε την τελευταία της πνοή.

Πιο συγκεκριμένα και όπως ανέφερε με επίσημη ανακοίνωσή του το παλάτι, η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 96 ετών στις 20:30 ώρα Ελλάδος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ανέβηκε στο θρόνο στις 2 Ιουνίου 1953, σε ηλικία 27 ετών, κατάφερε με την πορεία της να γίνει εξαιρετικά δημοφιλής παρά το ότι δεν παραχωρούσε συχνά συνεντεύξεις. Με αφορμή το θλιβερό γεγονός, ας θυμηθούμε την πορεία της.

Η ζωή της σε fast forward

Έχοντας ως πατέρα τον πρίγκιπα Albert, Δούκα της Υόρκης (αργότερα γνωστό ως King George VI), και ως μητέρα την Elizabeth Bowes-Lyon, η Ελισάβετ ήρθε στον κόσμο στις 21 Απριλίου του 1926 στο Λονδίνο. Τόσο η ίδια όσο και η αδερφή της μορφώθηκαν στο σπίτι και στα πρώτα της χρόνια, η Ελισάβετ δεν εκπαιδευόταν για βασίλισσα. Μεταξύ των μαθημάτων που ακολούθησε η Ελισάβετ, ήταν τα γαλλικά, ο χορός, η φωνητική και οι τέχνες.

Το 1939, κατά την διάρκεια του πολέμου, η Ελισάβε και η αδερφή της μεταφέρθηκαν εκτός Λονδίνου και πιο συγκεκριμένα στο Windsor Castle και στα 13 της χρόνια κλήθηκε να δώσει τον πρώτο της λόγο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο και απευθυνόμενη στα παιδιά που απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους εξαιτίας του πολέμου, τα καθησύχασε. Το 1945 εκπαιδεύεται μαζί με άλλες Βρετανίδες και στην συνέχεια, κατατάχθη στον στρατό όπου και δούλευε εθελοντικά στο σώμα της Βοηθητικής Υπηρεσίας Εδάφους. 

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1953, βρίσκουμε την Ελισάβετ να αναλαμβάνει τον θρόνο  μετά το θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ ο οποίος είχε γίνει βασιλιάς μετά την παραίτηση του αδελφού του Εδουάρδου. 

Λίγο πριν την στέψη της, η Ελισάβετ στις 20 Νοεμβρίου του 1947, ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, σε μια λαμπερή τελετή στο Ουεστμίνστερ.

Οι δύο τους, οι οποίοι έμειναν μαζί από εκείνη την ημέρα μέχρι και τον θάνατο του Φίλιππου στις 9 Απριλίου 2021 και παρά τα σκαμπανευάσματα στην σχέση τους και την διαφορετικότητα των χαρακτήτων τους, φαίνονταν πολύ αγαπημένοι. Μαζί, απέκτησαν τέσσερα παιδιά, με πρωτότοκο και επόμενο στη σειρά διαδοχής τον πρίγκιπα της…