Σε προεκλογικό σόου, και δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση, επιδόθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν από το λιμάνι Τασούκου στη Μερσίνη στον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Ωστόσο, οι οπαδοί της «Γαλάζιας Πατρίδας» αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση του Ερντογάν για έρευνες του σκάφους ανοιχτά των ακτών της Αττάλειας.

Ερντογάν

Όπως υποστήριξε, η Τουρκία πραγματοποιεί εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης στη Μεσόγειο εντός της δικαιοδοσίας της, λέγοντας: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για αυτό». 

Στην πομπώδη τελετή εμφανίστηκαν «όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», μεταξύ άλλων οι Καλίν, Οκτάι, Τσελίκ, Ακάρ και Αλτούν. 

Ερντογάν

Ερντογάν

Το νέο γεωτρύπανο έβδομης γενιάς της Τουρκίας θα επιχειρήσει ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Αττάλειας στη Μεσόγειο για εξερεύνηση υδρογονανθράκων.

«Θα στείλουμε το πλοίο μας, Abdulhamid Han, στο οικόπεδο Yorukler-1, 55 χιλιόμετρα (34 μίλια) μακριά από το Γκαζίπασα (της Αττάλειας)», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής για την πρώτη αποστολή του 4ου πλοίου γεωτρήσεων Abdulhamid Han της Τουρκίας στο Tasucu. λιμάνι στη μεσογειακή πόλη Μερσίνα της χώρας.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι το γεωτρύπανο Abdulhamid Han είναι «το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας» στον τομέα της ενέργειας. Καυχήθηκε δε η Τουρκία διαθέτει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο με τα πλοία της Fatih, Kanuni, Yavuz και Abdulhamid Han.

Ερντογάν

Σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου, ο Ερντογάν είπε: «Τώρα, με τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικής έρευνας, ασχολούμαστε και με αυτό το πεδίο».

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης: «Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στα 10 οικόπεδα που απαιτούνται για την πρώτη φάση του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας και να αρχίσουμε να θέτουμε το φυσικό αέριο που αποκτάται από εκεί σε λειτουργία για το έθνος μας το 2023».

Ερντογάν

Το πλοίο Abdulhamid Han έχει μέγιστο βάθος λειτουργίας 3.600 μέτρα, ύψος πύργου 104…