Ιρανοί συνοριοφρουροί και αφγανοί Ταλιμπάν αντάλλαξαν πυρά χθες Κυριακή το μεσημέρι στα σύνορα, σύμφωνα με πηγές στις δύο χώρες· οι σουνίτες φονταμενταλιστές έκαναν λόγο για έναν νεκρό και έναν τραυματία στις τάξεις τους.

Οι ιρανικές δυνάμεις και οι Ταλιμπάν αλληλοκατηγορήθηκαν για το επεισόδιο.

«Έλαβε χώρα σύγκρουση ανάμεσα σε συνοριοφρουρούς του Ιράν και δυνάμεις των Ταλιμπάν» στην κομητεία Χιρμάντ, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν (νοτιοανατολικά), δήλωσε ο Μεϊσάμ Μπαρανζάντε, ο κυβερνήτης της περιοχής, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Μέλη των Ταλιμπάν «πέρασαν παράνομα τα σύνορα και οι ιρανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν», είπε ο κ. Μπαρανζάντε. Η σύγκρουση ήταν «σύντομη» και η ιρανική πλευρά δεν θρηνεί «κανένα θύμα», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, Ταλιμπάν πυροβόλησαν εναντίον σπιτιών στο χωριό Ντουστ Μοχάμαντ της Χιρμάντ, πάνω στα σύνορα. Κατά την ίδια πηγή, οι Ταλιμπάν αποπειράθηκαν να υψώσουν τη σημαία τους σε περιοχή «που δεν ανήκει στην αφγανική επικράτεια».

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι κάτοικοι του χωριού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και αναζήτησαν κάλυψη όταν εντάθηκαν τα πυρά. Η σύγκρουση διήρκεσε τουλάχιστον μία ώρα.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι αρχές της αφγανικής επαρχίας Νιμρόζ (νοτιοδυτικά) έκαναν λόγο για έναν νεκρό και έναν τραυματία στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας των Ταλιμπάν. «Η αιτία της σύγκρουσης δεν είναι σαφής ακόμη», είπε ο Μπαχράμ Χακμάλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νιμρόζ, στο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της αφγανικής επαρχίας που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «ιρανοί συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον περιπόλου της συνοριοφρουράς μας στην περιοχή Κανγκ της Νιμρόζ».

Στα τέλη Ιουνίου, ιρανός συνοριοφρουρός έχασε τη ζωή του σε «συμβάν» σε φυλάκιο πάνω στα σύνορα με το Αφγανιστάν στην ίδια επαρχία, σύμφωνα με την Τεχεράνη.

Ο ιρανός υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για ζητήματα ασφαλείας Ματζίντ Μιρ Αχμάντι, αναφερόμενος στις «νέες προκλητικές ενέργειες» των Ταλιμπάν, τόνισε πως έχει πει επανειλημμένα σε αφγανούς αξιωματούχους ότι η αφγανική συνοριοφρουρά πρέπει να…