Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα μετά από έναν μήνα η διαδικασία της ψηφοφορίας μεταξύ των περίπου 200.000 μελών του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος και της χώρας.

Επικρατέστερη διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον θεωρείται η νυν Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, που εδώ και εβδομάδες έχει αποκτήσει ένα ευρύτατο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του τέως Υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που έγινε με επιστολική ψήφο και μέσω διαδικτύου, θα ανακοινωθεί λίγο μετά από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η αλλαγή σκυτάλης στην Ντάουνινγκ Στριτ θα γίνει την επομένη. Νωρίς το πρωί της Τρίτης αναμένεται η παραδοσιακή ομιλία έξω από το Νούμερο 10 του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια ο κ. Τζόνσον θα χρειαστεί να ταξιδέψει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μέχρι τη Σκωτία, ώστε να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία λόγω των κινητικών προβλημάτων που την ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα θα παραμείνει στο βασιλικό κτήμα του Μπαλμόραλ όπου πέρασε το καλοκαίρι.

Εκεί θα παραχωρήσει αμέσως μετά ακρόαση και στον επόμενο Πρωθυπουργό, που θα επιστρέψει στο Λονδίνο για την καθιερωμένη πρώτη ομιλία έξω από το Νούμερο 10 κάποια στιγμή το απόγευμα.

Ως βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο τελικών υποψηφίων αναδείχθηκε η οικονομική πολιτική και ιδιαίτερα η φορολογική πολιτική που προτείνουν.

Η 47χρονη κα Τρας προτείνει την άμεση περικοπή αρκετών εκ των φόρων που επέβαλε ως αρμόδιος υπουργός ο 42χρονος κ. Σούνακ, ο οποίος αντιτείνει πως οι περικοπές φόρων αυτή τη στιγμή απλά θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η κ. Τρας έχει υποσχεθεί άμεση βοήθεια για τα νοικοκυριά που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης και ιδίως στους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας. Ωστόσο δέχεται κριτική διότι ακόμα δεν έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να συμπεριλάβει στον έκτακτο προϋπολογισμό που έχει προαναγγείλει αν κερδίσει την πρωθυπουργία.

Σημειώνεται ότι πολλές από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης των δύο υποψηφίων έδειξαν πως τα μέλη των Τόρις θα προτιμούσαν την παραμονή…