Ιστιοπλόοι που έχουν διακριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε διεθνείς αγώνες ανοικτής θαλάσσης θα αγωνιστούν στον «55ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». Στον ιστορικό θεσμό της ελληνικής ιστιοπλοΐας θα πάρουν μέρος αγωνιστικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η ομάδα των Ολυμπιονικών Τάκη Μάντη – Παύλου Καγιαλή με το «Velos – Eurobank Private Banking» και οι τρεις ομάδες της «Optimum Sailing Academy».

Η εκκίνηση της διοργάνωσης θα δοθεί στις 25 Αυγούστου (13.00) από την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Τα ιστιοφόρα θα αποπλεύσουν από τη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης με προορισμό το νησί της ναυτοσύνης, την Άνδρο.

Σκάφη

Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου (ΝΟΑ) και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ), δύο εκ των ιστορικότερων ομίλων της χώρας με μεγάλη παράδοση στον ναυταθλητισμό. 
Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» έχει χαρακτηριστεί από την ιστιοπλοϊκή κοινότητα ως «the toughest race» διότι οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου απαιτούν άριστες ιστιοπλοϊκές γνώσεις.

Δυνατά μελτέμια αλλά και μπουνάτσες συνθέτουν το παζλ μιας διοργάνωσης που γράφει τη δική της ιστορία εδώ και 55 χρόνια. «Ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου τιμώντας την 6.000 ετών ναυτική παράδοση του νησιού θα υποδεχτεί και εφέτος τους κορυφαίους ιστιοπλόους στη γνωστή απαιτητική διαδρομή. Ο 55ος Διεθνής Αγώνας θα έχει και πάλι το πλήρες πρόγραμμα φιλοξενίας που μας στέρησε η πανδημία. Ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες «καλά πανιά», δήλωσε ο Φαίδων Ταμβακάκης, πρόεδρος του ΝΟΑ.

Οι ιδιαιτερότητες του αγώνα και η φιλοξενία των κατοίκων της Άνδρου αποτελούν «μαγνήτη» για την ιστιοπλοϊκή κοινότητα, η οποία και εφέτος θα δώσει το «παρών» με κάποια από τα καλύτερα αγωνιστικά σκάφη που διαθέτει ο ελληνικός στόλος. Ιστιοπλόοι με πολλές διακρίσεις στις τροπαιοθήκες τους αλλά και η νέα γενιά θα βρεθούν στα σκάφη που θα ανοίξουν αύριο πανιά από τη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης. «Πρόκειται για έναν ιστορικό αγώνα και από τους πιο δύσκολους. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερες, κάτι που αναμένεται να συμβεί και αυτή τη χρονιά.

Σκάφη

Ο ανταγωνισμός…