Φεύγει ο γενικός γραμματέας του, έρχεται ο έως σήμερα πρόεδρος του ΕΑΠ, Οδυσσέας Ζώρας

Εντυπωσιακές εξελίξεις στο υπουργείο Παιδείας, στον επίλογο της νομοθετικής και ακαδημαϊκής «μάχης» που δόθηκε επί μήνες για την ψήφιση του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ. Έτσι, σήμερα το πρωί, ένας γενικός γραμματέας αποχώρησε από το κτήριο του Αμαρουσίου εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για πτυχές του νέου Νόμου και ένας νέος (ευχάριστη έκπληξη το όνομα του Οδυσσέα Ζώρα) ανέλαβε την θέση του.

Ο έως πρόσφατα γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Αποστόλης Δημητρόπουλος (τοποθετημένος ιδεολογικά στην παλιά «πτέρυγα» της πρώην υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου) ολοκλήρωσε την θητεία του αιφνίδια, με απόφαση της κυβέρνησης που τον παύει από τα καθήκοντα του. Αιφνίδια βέβαια μόνο όσον αφορά την ημερομηνία ανακοίνωσης της, καθώς ήταν φημολογούμενη από καιρό, όπως και η «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, από την οποία προέρχεται ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οδυσσέας Ζώρας.

Αποχωρώντας ωστόσο σήμερα ο έως χθες υπεύθυνος για τα ΑΕΙ στο υπουργείο Παιδείας κ. Δημητρόπουλος  δήλωσε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τα ΑΕΙ δεν περιέχει εγγυήσεις που θα έπρεπε να συνοδεύουν τις ελευθερίες που παρέχει. «Προσπάθησα όσο μπορούσα, αλλά δεν έπεισα για αυτό» αναφέρει,  «η εφαρμογή του νόμου στα πρώτα 10 πανεπιστήμια που έχει ήδη ξεκινήσει, πρέπει να αξιολογηθεί σε κάθε της βήμα».

Τι κρύβεται

Ο κ. Δημητρόπουλος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για πλευρές του νόμου και ιδίως τον τρόπο επιλογής του πρύτανη στα νέα Συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων, ο οποίος εκτός από πανίσχυρος στην νέα του θέση του, θα επιλέγεται μέσα από τους 6 εκλεγμένους καθηγητές κάθε Συμβουλίου και πρακτικά δεν έχει έλεγχο από κανέναν εκτός των μελών του.

Η πλευρά που φαίνεται ότι συμφωνούσε με τις απόψεις του κ. Δημητρόπουλου  την περίοδο των  πολλών debates που είχαν ξεσπάσει πριν την ψήφιση του νόμου, είχε ταχθεί υπερ της αρχικής πρότασης του 2011 για επιλογή πρύτανη με διεθνή προκήρυξη, ενώ άλλοι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί κύκλοι (οι περισσότεροι) τάσσονταν υπερ της επιλογής του με άμεση ψηφοφορία και…