Του Αντώνη Αντζολέτου

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται το «πλεονέκτημα» που απέκτησαν από τη μη συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι. Εννέα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα η Τζόρτζια Μελόνι φτάνει δημοσκοπικά σχεδόν το 25%. Ιταλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι  (12,5%) και το «Forza Italia» (8%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που είχαν στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρώην προέδρου της ΕΚΤ «πλήρωσαν» αυτή τους την επιλογή. Τη 45χρονη πρώην ακροδεξιά ακτιβίστρια από τη Ρώμη έχει βοηθήσει το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα συντηρητικά ένστικτα πολλών Ιταλών έχουν μεταλλαχθεί, έχουν επηρεαστεί από ξενοφοβικές θέσεις και έχουν ακολουθήσει ένα κύμα λαϊκισμού.

Την ώρα που ο ακροδεξιός συνασπισμός φτάνει σχεδόν το 45% και θεωρείται πως δύσκολα θα χάσει την εξουσία, η κεντροαριστερή συμμαχία υπολείπεται σημαντικά. Το εκλογικό σύστημα της χώρας, άλλωστε ευνοεί τις ευρείες συμμαχίες. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η εκλογή περισσότερων από 60 πρωθυπουργών τα τελευταία 70 χρόνια.

Το Δημοκρατικό κόμμα του Ενρίκο Λέτα οι μετρήσεις το καταγράφουν περίπου στο 22%. Η συνεργασία των Πράσινων και Ιταλικής Αριστεράς μετά βίας αγγίζει το 4%, το κόμμα «Περισσότερη Ευρώπη» βρίσκεται στο 2% και ο σχηματισμός του πρώην υπουργού Οικονομικών Λουίτζι Ντι Μάιο περίπου στο 1%. Η Τζόρτζια Μελόνι έχει σε μεγάλο βαθμό «στρογγυλέψει» τις θέσεις της ακολουθώντας το παράδειγμα της Μαρίν Λεπέν. Η πιο μετριοπαθής στάση σε συνδυασμό με την εχθρότητα προς τη μετανάστευση που παραμένει,  τις θεωρίες συνωμοσίας και την αντιπάθεια που έβγαλε  στο πρόσφατο debate προς την Ε.Ε. τις δίνουν τελικά τους πρόσθετους πόντους που επιθυμεί. Δεν υιοθετεί τον έντονο αντιευρωπαϊσμό του Σαλβίνι, γνωρίζοντας πως οι ακρότητες πρέπει να αποφεύγονται. Παρόλα αυτά ερωτηθείσα στο EURACTIV της Ιταλίας αν θα μπορούσε να δει μια πιθανή συμμαχία της ομάδας του ΕΛΚ με το ID (ανήκει ο Σαλβίνι στο Ευρωκοινοβούλιο) και το ECR (ανήκουν τα Αδέλφια της Ιταλίας), όπως συμβαίνει στην Ιταλία η Μέτσολα απάντησε: «Δεν μπορείς να συνεργαστείς με εξτρεμιστές. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη». Οι…