Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» έχει χαρακτηριστεί ως «the toughest race» και κάθε χρόνο επιβεβαιώνει τη φήμη του. Έτσι και στην 55η διοργάνωση οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την πρώτη ιστιοδρομία από τη Βουλιαγμένη μέχρι την Άνδρο δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των ιστιοπλόων και κάποια σκάφη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν καθώς η μπουνάτσα και τα μπουρίνια αποδείχθηκαν ανίκητοι αντίπαλοι.

Η ολοκλήρωση της ιστιοδρομίας ανέδειξε νικητές το σκάφος «Velos Eurobank Private Bank» των ολυμπιονικών Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή. Οι πρωταθλητές μας πρώτευσαν στην κατηγορία performance και κατέκτησαν και το line honours καθώς ήταν το πρώτο σκάφος που έφτασε στην πανέμορφη Χώρα της Άνδρου. 

IΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η εκκίνηση του στόλου της διεθνούς διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης. Κάποιοι κυβερνήτες επέλεξαν να πάνε κοντά στη στεριά για να αναζητήσουν από εκεί αέρα ενώ άλλοι προτίμησαν να βγουν ανοιχτά. Τελικά, ο Αίολος δικαίωσε όσους επέλεξαν τη λύση της στεριάς, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και οι Ολυμπιονίκες των 470. 

«Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος. Σταματήσαμε δύο φορές λόγω μπουνάτσας. Ιδιαίτερα πριν από το Κάβο Ντόρο «κολλήσαμε» για περισσότερες από δύο ώρες. Στη συνέχεια, βρήκαμε πρώτοι τον αέρα και φύγαμε. Ήταν μία σκοτεινή νύχτα χωρίς φεγγάρι και υπήρχε και το αίσθημα του φόβου. Τελικά, φέραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, το οποίο δεν θα ερχόταν εάν δεν είχαμε αυτή την ομάδα», δήλωσε ο Τάκης Μάντης. 

Το Κάβο Ντόρο αποδείχθηκε για άλλη μία χρονιά από τα δυσκολότερα σημεία της διαδρομής. Οι ιστιοπλόοι επιστράτευσαν γνώσεις, επιμονή και υπομονή διότι εκτός από μπουνάτσα συνάντησαν και κόντρα ρεύμα. Η πρώτη τριάδα στην κατηγορία των Performance συμπληρώθηκε με το «Pete» του Δ. Παλαιολόγου, το οποίο έχει στο πλήρωμά του τον παλαιό πρωταθλητή των 470, με συμμετοχή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, Δημήτρη Γεροντάρη, τον έμπειρο ιστιοπλόο Χριστόφορο Στράτο αλλά και νέα παιδιά από οικογένειες ιστιοπλόων που έχουν γράψει ιστορία σε τρίγωνο και ανοικτή θάλασσα. Στην 3η θέση βρίσκεται το «Black Jack – Porsche» των Μ. Χατζηκυριακάκη – Μ. Κουρτέση. Για αύριο (27/8), έχει προγραμματιστεί μία τοπική ιστιοδρομία και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η…