Πρόκειται για τις πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν με βάση το νόμο Χατζηδάκη

Άκυρες κρίθηκαν από το πρωτοδικείο οι 133 απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην Ελλάδα με τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη. Η προσφυγή του Σωματείου των εργαζομένων κατά των απολύσεων είχε γίνει το Μάιο.

Υποχρεούνται να καταβάλει μισθούς υπερημερίας και 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση που κηρύσσεται προσωρινά εκτελεστή, κρίνονται άκυρες όλες οι απολύσεις των εργαζομένων, υποχρεούται η εταιρεία να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη.

  • Διαβάστε επίσης Η εργατική τάξη πάει στον Παράδεισο

Αναγνωρίζει ότι πίσω από τη διαχείριση των παρένθετων εταιρειών είναι ο όμιλος Λαυρεντιάδη και ζητά από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τέλεση απάτης κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία κακουργηματικού χαρακτήρα. Να διερευνήσει δηλαδή αν έχει υποστεί βλάβη το ελληνικό δημόσιο, από τα χρέη που έχουν δημιουργήσει οι παρένθετες εταιρίες μη καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, κ.α.

Ράπισμα

Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας είχαν απολυθεί το 2016 με μηνύσεις εναντίον τους, όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, είχαν αρχικά δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί. Δεν επέστρεψαν ωστόσο ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο. Και τον Αύγουστο του 2021, η εργοδοσία πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Εργασίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) που ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.

Ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί ράπισμα για το Υπουργείο Εργασίας που ανέλαβε ρόλο συγκάλυψης και στήριξης των πρακτικών της εργοδοσίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Κουτσούμπα

Ο κ. Νίκος Βογιατζίδης, επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με το γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη συμβολή και τη στήριξη του ΚΚΕ και του ίδιου προσωπικά, στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας.

Μια απόφαση, η οποία, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ,…