Home Επιτροπές Στεκιού Αλληλεγγύης-Προάσπισης Δικαιωμάτων των Κρατουμένων 2_10_2010 Συνολική καταγραφή της δημοσιότητας και της δράσης του στεκιού για την Απεργία πίνας στα κρατητήρια

2_10_2010 Συνολική καταγραφή της δημοσιότητας και της δράσης του στεκιού για την Απεργία πίνας στα κρατητήρια

Διαβάστε παρακάτω για την απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 22/9 κρατούμενοι μετανάστες στο Αστ. Μεγ. Χανίων(πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καν δικαστεί) καθώς και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις οποίες υποβάλλονται.

 

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Μέλη του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών Χανίων συνοδεία δικηγόρου  επισκέφθηκαν χθες τα κρατητήρια του Αστυνομικού μεγάρου Χανίων προκειμένου να ενημερωθούν για τη κατάσταση των μεταναστών που ξεκίνησαν απεργία πείνας από τις 22/9.
 Οι κρατούμενοι απεργοί παρά τα διαφορετικά αιτήματα που διατυπώνουν, καθώς άλλος επιθυμεί απέλαση ενώ άλλος όχι, καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους καθώς και το αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα  που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Χανίων.
 Υπάρχει κρατούμενος απεργός ο οποίος βρίσκεται στα κρατητήρια του Α.Τ Χανιών 4 μήνες.
 Κοινό αίτημα τους είναι η ελευθερία, όπως δήλωσαν σε ανακοίνωση τους.
  Οι κρατούμενοι μετανάστες ανέφεραν στα μέλη του Στεκιού ότι κάποιοι συγκρατούμενοί τους σταμάτησαν την απεργία καθώς τα αιτήματα τους ικανοποιήθηκαν, ενώ κάποιοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

Επίσης αναφέρθηκε ότι υπάρχει κρατούμενος που χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης
αλλά δεν "μπορούν να τον μεταφέρουν στο ψυχιατρείο λόγω της πρόσφατης φωτιάς"  και ένας από τους απεργούς  νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
   Ζήτησαν  βοήθεια σε ρουχισμό, σαπούνια.   
  Από τη πλευρά του ο Διοικητής Χανίων  διαβεβαίωσε ότι γίνονται κινήσεις προς την "ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών".
   Τα μέλη του Στεκιού διαπίστωσαν τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια-αποθήκες ανθρώπων με τις ανύπαρκτες υποδομές. Οι απεργοί δεν έχουν διαπράξει κανένα ουσιαστικό έγκλημα, για να κρατούνται μήνες στην φυλακή, απλά μετακινήθηκαν στη χώρα μας και δυστυχώς αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες γι' αυτό.
   Είναι δικαίωμα των κρατουμένων να συγκροτήσουν ένα υποκείμενο αντίστασης μέσα στις φυλακές για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης ( κι όχι να στοιβάζονται σε χώρο που αντιστοιχεί σε 4 τ.μ. για τον καθένα).
   Το Κοινωνικό Στέκι -Στέκι Μεταναστών δηλώνει την αλληλεγγύη στους μετανάστες απεργούς πείνας, απαιτεί ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης.
 Συμπαραστεκομαστε  στα δίκαια αιτήματά τους και  ενώνουμε τις φωνές μας και καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10:00π.μ, έξω από το αστυνομικό μέγαρο

                                                  Η οργή δεν φυλακιζεται.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δείτε επίσης: http://www.haniotika-nea.gr/52886-%20%CE%91%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%20%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82%20.html

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ

Μέλη του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών Χανίων συνοδεία δικηγόρου  επισκέφθηκαν ξανά χθες 30-9 (σε συνέχεια της από 28-9 επίσκεψης) τα κρατητήρια του Αστυνομικού μεγάρου Χανίων προκειμένου να ενημερωθούν για τη κατάσταση των μεταναστών, όσον αφορά τα αιτήματά τους για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Η απεργία πείνας έχει σταματήσει από όλους τους μετανάστες. Από τους 45 κρατούμενους έχουν μείνει οι 23, μετά τη μεταφορά των υπόλοιπων στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα αιτήματα ορισμένων απεργών πείνας ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μπορέσουν να φύγουν από τα κρατητήρια. Οι μετανάστες σιτίζονται κανονικά, αλλά έκαναν παράπονα για την ποιότητα του φαγητού. Στους κρατούμενους παραδόθηκε ρουχισμός και είδη πρώτης ανάγκης (τσιγάρα, σαπούνια, κλπ).

Για μία ακόμα φορά διαπιστώθηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης. Δεν νοείται σήμερα άνθρωποι να στοιβάζονται σε υπόγειους χώρους χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Τα κρατητήρια δεν έχουν τις υποδομές της φυλακής, επειδή υποτίθεται ότι σ’ αυτά παραμένουν άνθρωποι το πολύ μέχρι 48 ώρες. Όταν αυτό όμως καταστρατηγείται και παραμένουν σ’ αυτά κρατούμενοι δύο και τρεις μήνες, οι συνθήκες γίνονται απάνθρωπες. Μας προκαλεί όμως εντύπωση, πώς  σε όλες τις άλλες περιπτώσεις κτιρίων εφαρμόζεται ο «Κτιριοδομικός Κανονισμός» ενώ στα κρατητήρια δεν εφαρμόζεται. Εννοούμε ότι οι χώροι κράτησης, ως «χώροι κύριας χρήσης, δηλ. χώροι στους οποίους παραμένουν άνθρωποι για πάνω από δύο ώρες το εικοσιτετράωρο,  θα πρέπει να έχουν επαρκή φυσικό φωτισμό και αερισμό». Τα κρατητήρια έχουν μικρούς φεγγίτες που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν επαρκή φυσικό φωτισμό και αερισμό. Δεν υπάρχει θέρμανση και αν και υπάρχει η δυνατότητα προαυλισμού, σ’ αυτό δεν υπάρχει στέγαστρο. Δεν υπάρχουν επαρκείς συνθήκες υγιεινής.

Το πρόβλημα των συνθηκών κράτησης δεν αφορά μόνο στα Χανιά, αλλά συμβαίνει σε όλη τη χώρα και έχει να κάνει με τη συνολική πολιτική που εφαρμόζει το κράτος για το σωφρονισμό. Αν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει τη χώρα αρκετές φορές για «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων», δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών ζωής των κρατουμένων.

Μετά την επίσκεψη στα κρατητήρια τα μέλη του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών συναντήθηκαν με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων, στον οποίο μετέφεραν τα αιτήματα των κρατουμένων, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και εξασφάλισαν την συμφωνία του για επίσκεψη γιατρού που θα εξετάζει τους κρατούμενους τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα.

   Το Κοινωνικό Στέκι -Στέκι Μεταναστών δηλώνει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες κρατούμενους, που οι περισσότεροι βρίσκονται στα κρατητήρια επειδή «δεν έχουν χαρτιά» και δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

 

Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης!

Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων «χωρίς χαρτιά»!

Κανείς άνθρωπος δεν είναι λαθραίος!

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 

 

 

 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Μέγαρο

 

01-10-2010

altΠαράσταση διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης αλλά και την πολύμηνη κράτηση στο Αστυνομικό Μέγαρο αλλοδαπών, που βρίσκονται υπό καθεστώς απέλασης, πραγματοποίησαν χθες μέλη του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών.
Στο μεταξύ, η απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν εδώ και κάποιες ημέρες ορισμένοι από τους κρατούμενους - μετανάστες έληξε, αφού προχθές 22 από τους συνολικά 45 κρατούμενους που βρίσκονταν στο Μέγαρο μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.
Μέλη του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Μέγαρο και παρέδωσαν στους κρατούμενους ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, είχαν συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή.
"Φέραμε ρούχα και παπούτσια για τους κρατούμενους και για να δούμε σε τι κατάσταση είναι οι άνθρωποι που έκαναν απεργία πείνας", σημείωσε το μέλος του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών, Κασέμ, ενώ το μέλος του Στεκιού και δικηγόρος,  Νίκος Τζάρας, ανέφερε: "Πριν από δύο ημέρες επισκεφθήκαμε τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου και διαπιστώσαμε ότι κάποιοι υπό απέλαση αλλοδαποί έκαναν απεργία πείνας. Είναι ένα διάβημα ανθρώπων οι οποίοι κρατούνται χωρίς ουσιαστικά κατηγορία για πολύ μεγάλο διάστημα βάση της ισχύουσας νομοθεσίας μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους. Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, ότι υπήρχαν απεργοί πείνας οι οποίοι ουσιαστικά σαν αίτημα είχαν να προωθηθούν το γρηγορότερο δυνατόν και να αποφασιστεί αν θα υλοποιηθεί η απέλασή τους ή όχι. Ανάμεσα σε αυτούς εντοπίσαμε κάποιον κρατούμενο υπό απέλαση ο οποίος δεν είχε καλή επικοινωνία με το περιβάλλον λόγω ψυχιατρικών ή ψυχολογικών προβλημάτων, όπως μας είπαν οι άλλοι κρατούμενοι. Αυτός χρειάζονταν βοήθεια ιατρική, ζητήσαμε να γίνει κάτι για αυτόν. Κρατείται ο συγκεκριμένος γύρω στους 4 και παραπάνω μήνες, επίσης διαπιστώσαμε ότι αδυνατούσε να υπερασπιστεί και νομικά τον εαυτό του, υπό την έννοια ότι έχει ήδη 23 χρόνια εδώ. Υπήρξε ανταπόκριση από τους αστυνομικούς για την περίπτωσή του, ενώ σε ό,τι αφορά τους άλλους μάς είπαν ότι αυτοί είναι επιφορτισμένοι μόνο με τη φύλαξή τους και δεν έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απέλασης".
Το μέλος του Στεκιού, Γιάννης Τσουκάτος, σημείωσε σχετικά: "Από εδώ βγαίνει μια κραυγή διαμαρτυρίας από κάποιους ανθρώπους. Ο,τι και να είναι, ακόμα και ποινικοί ή άνθρωποι χωρίς χαρτιά -που εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι λαθραίοι- κάνουν μια διαμαρτυρία και επιλέγουν το έσχατο όπλο που έχουν και το οποίο είναι η απεργία πείνας. Αυτό θέλει να πει κάτι στην κοινωνία μας".
Ο κ. Τσουκάτος υπογράμμισε ακόμα ότι οι συνθήκες κράτησης στο Αστυνομικό Μέγαρο δεν είναι καλές: "Αυτό που θέλουν είναι να φύγουν από εδώ, να πάρουν το λεγόμενο χαρτί της απέλασης ή να πάνε κάπου αλλού. Το πρόβλημα είναι ότι μένουν εδώ πάρα πολύ χρόνο", τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις αλλοδαπών που πρόκειται να απελαθούν και οι οποίοι κρατούνται 3 και 4 μήνες, ενώ τώρα που αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο η διάρκεια κράτησης θα παραταθεί ακόμα περισσότερο αγγίζοντας τους 6 μήνες.
'ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ'
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών σημειώνεται ότι η απεργία πείνας των μεταναστών - κρατουμένων έληξε μετά από τη μεταφορά στην Αθήνα 22 κρατουμένων, από τους συνολικά 45 που κρατούνταν στο Αστυνομικό Μέγαρο.
"Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα αιτήματα ορισμένων απεργών πείνας ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μπορέσουν να φύγουν από τα κρατητήρια", τονίζει το Στέκι στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: "Οι μετανάστες σιτίζονται κανονικά, αλλά έκαναν παράπονα για την ποιότητα του φαγητού".
Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών αναφέρει ακόμα ότι με αφορμή τη χθεσινή διαμαρτυρία "για μία ακόμα φορά διαπιστώθηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης".
"Δεν νοείται σήμερα άνθρωποι να στοιβάζονται σε υπόγειους χώρους χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Τα κρατητήρια δεν έχουν τις υποδομές της φυλακής, επειδή υποτίθεται ότι σ’ αυτά παραμένουν άνθρωποι το πολύ μέχρι 48 ώρες. Οταν αυτό, όμως, καταστρατηγείται και παραμένουν σ’ αυτά κρατούμενοι δύο και τρεις μήνες, οι συνθήκες γίνονται απάνθρωπες", τονίζει.
Το Στέκι υπογραμμίζει ακόμα ότι το πρόβλημα των συνθηκών κράτησης δεν αφορά μόνο στα Χανιά "αλλά συμβαίνει σε όλη τη χώρα και έχει να κάνει με τη συνολική πολιτική που εφαρμόζει το κράτος για τον σωφρονισμό" και συμπληρώνει: "Αν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει τη χώρα αρκετές φορές για «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων», δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών ζωής των κρατουμένων".
Καταλήγοντας το Στέκι τονίζει ότι έπειτα από τη συνάντηση που είχαν μέλη του με τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων "εξασφάλισαν την συμφωνία του για επίσκεψη γιατρού, που θα εξετάζει τους κρατούμενους τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα". 

 

Δείτε επίσης: ΤVXS

 

 

 

 

Ερώτηση  στη βουλή από τους βουλευτές  Μιχ. Κριτσωτάκης και Ηρώ Διώτη  με θέμα: «Απεργία πείνας κρατούμενων μεταναστών στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων»

ΕΡΩΤΗΣΗ
01.10.2010
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Προστασίας του Πολίτη
- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα:  «Απεργία πείνας κρατούμενων μεταναστών στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων»
Σε απεργία πείνας προχώρησαν, από τις 22 Σεπτεμβρίου, δεκατέσσερις μετανάστες-κρατούμενοι, στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων. Παρά το γεγονός ότι τα αιτήματα τους δεν είναι κοινά, όλοι ζητούν την ελευθερία τους και καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης καθώς και το αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό κράτησής τους και εξηγούν πως διάλεξαν την απεργία πείνας ως το έσχατο μέσο για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
Κοινή διαπίστωση όσων τους επισκέφτηκαν στα κρατητήρια (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Μέλη του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών Χανίων), είναι οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους, καθώς και οι ανύπαρκτες υποδομές (υπεράριθμοι, σκοτεινοί και βρώμικοι θάλαμοι, παντελής έλλειψη ιατρικής περίθαλψης). Συνθήκες οι οποίες δεν ταιριάζουν σε ένα πολιτισμένο κράτος και δεν αρμόζουν σε ανθρώπους με δικαιώματα.
Επίσης στο κρατητήριο βρίσκεται εδώ και 4μιση μήνες ένας κρατούμενος που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα (δεν μπορεί καν να επικοινωνήσει) και χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας.
Επειδή πρόκειται για συνανθρώπους μας που ούτε καν έχουν δικαστεί ακόμα για τίποτα και πολλοί από αυτούς κρατούνται διοικητικά (μόνο επειδή τους λείπει κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο)
Επειδή σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η κράτησή τους για τόσο καιρό και σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες
Επειδή το μέγιστο διάστημα κράτησης κάποιου πριν απελαθεί από 3μηνο έχει μετατραπεί σε 6μηνο
Επειδή αυτές οι συνθήκες είναι απαράδεκτες και για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί
1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να σταματήσει ο παραλογισμός των πολύμηνων κρατήσεων για διοικητικές παραβάσεις;
2.    Τι μέτρα θα λάβετε για την αλλαγή των συνθηκών κράτησης ώστε να μη στοιβάζονται άνθρωποι σε ακατάλληλους χώρους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, αλλά και οι εργαζόμενοι να πάψουν να απασχολούνται υπό τέτοιες συνθήκες;
3.    Θα προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου ο κρατούμενος στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας, να τύχει της αναγκαίας ιατρικής φροντίδας;
    Οι ερωτώντες Βουλευτές


    Μιχάλης Κριτσωτάκης


    Ηρώ Διώτη