Home Επιτροπές Στεκιού Ομάδα για τα Δικαιώματα της 2ης Γενιάς Μεταναστών 20_09_2008_Θεατρική Παράσταση «ΕΔΩ» Δελτίο τύπου

20_09_2008_Θεατρική Παράσταση «ΕΔΩ» Δελτίο τύπου

Το «Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων» στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων για το 3ο  Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ παρουσίασε το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008 στις 9μμ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με μεγάλη επιτυχία τη θεατρική παράσταση «Εδώ».

Η παράσταση ήταν εξαιρετική και η συμμετοχή του κόσμου ιδιαίτερα μεγάλη και ζεστή.

Σας στέλνουμε φωτό από την παράσταση και σας ζητούμε συγγνώμη για την ποιότητα τους λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες τραβήχτηκαν. Επίσης σας στέλνουμε ξανά μερικά πληροφοριακά στοιχεία για την παράσταση και τους συντελεστές της.

Το «Εδώ» είναι μια θεατρική παράσταση που αφηγείται 8 αληθινές ιστορίες-μαρτυρίες μεταναστών, που δημοσιεύτηκαν σε Αθηναϊκές εφημερίδες, από το δημοσιογράφο και συγγραφέα Γκαζμέντ Καπλάνι (που βρίσκεται στην Ελλάδα 15 χρόνια και έχει καταγωγή από την Αλβανία) και ερμηνεύονται στη σκηνή από 4 πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες ηθοποιούς.

Μια έγχρωμη νέα κοπέλα, γεννημένη στην Ελλάδα από γονείς Κενυάτες, κλείνει τα 18, αλλά δεν μπορεί να βγάλει ταυτότητα στη γενέθλιο χώρα· ο ελληνικός νόμος δεν την αναγνωρίζει. Κυκλοφορεί με ένα χαρτί στην τσέπη, όπου αναγράφεται ότι «γεννήθηκα στο μαιευτήριο "Αλεξάνδρα"». Ένας Αφρικανός αθλητής, που ζει από 5 ετών στη χώρα μας, αν και πρώτης κατηγορίας, δεν κάνει προκοπή. Οι ομάδες, παρ' ότι διακρίνουν τις δυνατότητές του, διαρκώς τον απορρίπτουν, αφού δεν έχει χαρτιά. Ένας Αλβανός έρχεται στην Ελλάδα και κάνει εγχείρηση στο μάτι του. Σε συμπλοκή με αστυνομικούς, τραυματίζεται στο χειρουργημένο μάτι και πρέπει να χειρουργηθεί ξανά. «Γνώρισα μια Ελλάδα όπου σου βάζουν το μάτι και μια Ελλάδα όπου στο βγάζουν», λέει σήμερα αφοπλιστικά. Ο Κενυάτης Ηλίας έχει καημό να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία - όχι ότι τα καταφέρνει. Όμως, υπάρχουν «παρενέργειες» και στον δικό του κύκλο. Έζησε τον ρατσισμό των συμπατριωτών του, με επικεφαλής τον πατέρα του· επειδή θεώρησε ότι προδίδει τη φυλή του, τον έδιωξε απ' το σπίτι. Η Μάγια από το Βελιγράδι. Η Ροζίνα από το Ιράν. Ο Ηλίας από την Κένυα. Ιστορίες αληθινές, με κοινό χωροχρόνο την Ελλάδα τού σήμερα, σκιαγραφούν χωρίς εμπάθεια, χωρίς μεροληψία ή ρητορία τη βία της ελληνικής αστυνομίας, τον παραλογισμό της εγχώριας γραφειοκρατίας, τον ρατσισμό της κρατικής μηχανής απέναντι στον μετανάστη, τις δυσκολίες αφομοίωσης αλλά και την άρνηση κάποιων  μεταναστών για ενσωμάτωση. Αυτές είναι οι αληθινές ιστορίες όπως τις διηγήθηκαν στον Γκασμέτ  Καπλάνι και τις δραματοποίησε ο νεαρός σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης

 Η παράσταση παίχτηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2008 με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα στο Κ44 και στην συνέχεια το φετινό καλοκαίρι στο  Φεστιβάλ Αθηνών ( στα πλαίσια των εκδηλώσεων με τίτλο «θέατρο στο Τροχόσπιτο»).

Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι παρακάτω:

Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης

Κείμενα: Γκαζμέντ Καπλάνι

Έπαιξαν οι πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί:

Αννίτα Καπουσίζη, Σοφία Κεφαλληνού, Βαγγέλης Κοντομούς, Άννα Ψαρρά