Home Επιτροπές Στεκιού Ομάδα για τα Δικαιώματα της 2ης Γενιάς Μεταναστών 12_5_2008 Με μέγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ Σάββατο 10 Μαΐ

12_5_2008 Με μέγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ Σάββατο 10 Μαΐ


Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά των μεταναστών
που έχουν γεννηθεί και μεγαλώνουν στην Ελλάδα.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 10 Μαΐου 2008 στο χώρο του στεκιού (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5)  η εκδήλωση που διοργάνωσε το «Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων» με θέμα «Η δεύτερη γενιά μεταναστών, παιδιά χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα ή παιδιά με ίσα δικαιώματα;» .Στην εκδήλωση κύριοι ομιλητές ήταν η Σόνια Μητραλιά , συντονίστρια της καμπάνιας «ΟΧΙ στο ΡΑΤΣΙΣΜΟ από την ΚΟΥΝΙΑ»( http://www.kounia.org) η Μαριάνα Χαϊντάρι παιδί δεύτερης γενιάς μεταναστών, μέλος της πρωτοβουλίας και ο Ντρύς Μπουσαχά από μεριάς του Στεκιού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή αποσπασμάτων από τηλεοπτική εκπομπή στην οποία παρουσιάζονταν σε πρώτο πρόσωπο μαρτυρίες παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα για τα σοβαρά προβλήματα που τους δημιουργεί στην καθημερινή ζωή τους το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς που τους στερεί βασικά δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν όπως οι συνομήλικοι συμμαθητές και φίλοι τους  που έχουν γεννηθεί από Έλληνες γονείς.
Στην συνέχεια η Σόνια Μητραλιά αναφέρθηκε στο ιστορικό της καμπάνιας που ξεκίνησε τον χειμώνα του 2005 στην Αθήνα με πρωτοβουλία ελληνικών γυναικείων και μεταναστευτικών οργανώσεων με κύριο αίτημα την χορήγηση πιστοποιητικού γέννησης στα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα καθώς και την εγγραφή τους στα δημοτολόγια. Η καμπάνια βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από την Ελληνική κοινωνία καθώς διεκδικεί αυτονόητα δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν όλα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς ή παιδιά που έχουν έρθει στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία και μετέχουν επί χρόνια της ελληνικής εκπαίδευσης στο Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο. Τέτοια δικαιώματα είναι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με την γέννηση του παιδιού στην Ελλάδα και η πολιτογράφηση των παιδιών που συμπληρώνουν τρία χρόνια στην Ελληνική εκπαίδευση. Επίσης απαιτείται η τροποποίηση του Κώδικα δήμων και Κοινοτήτων έτσι ώστε να είναι δυνατή η εγγραφή των παιδιών στα δημοτολόγια των δήμων που γεννήθηκαν Τέλος είναι αναγκαίο να ρυθμιστεί άμεσα το νομοθετικό καθεστώς έτσι ώστε να χορηγείται άδεια παραμονής και εργασίας αόριστης διαρκείας. στα παιδιά που φοιτούν στην Ελληνική Εκπαίδευση.
Η Σόνια. Μητραλιά τόνισε πως το πρόβλημα που αφορά στα παιδιά της δεύτερης γενιάς (εκτιμώνται στις 200.000) είναι μεγάλο. Αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν και σπουδάζουν στην χώρα μας σαν όλα τα ελληνόπουλα , μεταβάλλονται εντελώς ξαφνικά σε «ξένους» στα 18 τους, την στιγμή της ενηλικίωσής τους. Μετατρέπονται σε οικονομικούς μετανάστες , που πρέπει να παρουσιάσουν ένσημα του εργοδότη τους για να αποκτήσουν άδεια παραμονής.
Όλη αυτή η «απίθανη κι όμως αληθινή» ιστορία θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τραγική για τις ζωές των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Μετέωρα καθώς είναι  και στερημένα από χαρτιά που νομιμοποιούν την ύπαρξή τους στην χώρα μας , μπορούν ανά πάσα στιγμή να απελαθούν. Να απελαθούν όμως που; Στην χώρα καταγωγής των γονιών τους που ποτέ δεν γνώρισαν και την γλώσσα της οποίας συνήθως δεν μιλούν; Την ώρα λοιπόν που οι φίλοι και συμμαθητές τους κάνουν σχέδια και όνειρα για το μέλλον τους , τα παιδιά της δεύτερης γενιάς βιώνουν ένα αληθινά υπαρξιακό δράμα.

Η Μαριάννα Χαϊντάρι που γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία τόνισε ότι το κρισιμότερο ζήτημα όσον αφορά την κοινωνική ένταξη των παιδιών της δεύτερης γενιάς είναι η αναγνώρισή τους ως ισότιμων πολιτών και η ουσιαστική αποδοχή τους ως αναπόσπαστό κομμάτι της κοινωνίας. Για αυτό τα ζητήματα της ιθαγένειας και της ταυτότητας είναι πολύ σημαντικά για αυτά τα παιδιά και χρειάζονται την υποστήριξη όλης της Ελληνικής κοινωνίας όχι μόνο για λόγους γενικά ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας αλλά γιατί η έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης σήμερα δηλητηριάζει τόσο το παρόν όσο και το μέλλον όλων των παιδιών και των νέων ανθρώπων που έχουν γεννηθεί είτε από Έλληνες είτε από μετανάστες γονείς.
Από την μεριά του Στεκιού ο Δρυς Μπουσαχά μετανάστης από το Μαρόκο που βρίσκεται εδώ και 18 χρόνια στην Ελλάδα και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα εξέφρασε την αγωνία ενός πατέρα για τα παιδιά του που βλέπει την αδιαφορία και την εχθρότητα του ελληνικού κράτους να στέκονται εμπόδιο στο μέλλον της οικογένειας του. Έχοντας περάσει πολλά βάσανα και αγωνίες για να μπορέσει να ορθοποδήσει στην Ελλάδα δεν θέλει τα παιδιά του να βρουν μπροστά τους το τείχος που υψώνεται από την Ελληνική νομοθεσία. Ο Ντρύς Μπουσαχά κάλεσε όλη την Χανιώτικη κοινωνία να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια που κάνει το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων  μαζί με την καμπάνια «ΟΧΙ στο ΡΑΤΣΙΣΜΟ από την ΚΟΥΝΙΑ» έτσι ώστε τα δίκαια αιτήματα της καμπάνιας να γίνουν ευρέως γνωστά και να βοηθήσουν στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το στέκι και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στην συζήτηση που επακολούθησε συμμετείχαν δεκάδες έλληνες και μετανάστες που με ερωτήσεις και τοποθετήσεις προσέφεραν στο πλούσιο προβληματισμό της εκδήλωσης.