Home Ομάδα Αστέγων 05_11_2012 ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Αυξάνονται οι άστεγοι

05_11_2012 ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Αυξάνονται οι άστεγοι

Πηγή : Χανιώτικα Νέα

Από: Δημήτρης Μαριδάκης
Δημοσιεύθηκε στις: 05-11-2012

 

Εντείνεται τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των αστέγων στα Χανιά καθώς πολλοί άνθρωποι, που μέχρι χθες είχαν μια κανονική ζωή, βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο, έχοντας χάσει την εργασία τους και μη μπορώντας να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους.
Μάλιστα, εδώ και καιρό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο ή κατά κύριο λόγο μετανάστες -και κυρίως όσους δεν έχουν χαρτιά- αλλά και ντόπιους που η ανεργία και η οικονομική ανέχεια που βιώνουν, τους οδήγησε στο κοινωνικό περιθώριο.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΣΤΕΓΟΙ
Ο αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας Υποστήριξης Αστέγων του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών, η οποία από το 2009 κάνει κοινωνική εργασία στον δρόμο (street-working) σε μια προσπάθεια να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, ανέρχεται πλέον σε εκατοντάδες.
«Μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί και επίσης βλέπουμε ότι συντελούνται αλλαγές, δηλαδή η πλάστιγγα των αστέγων και όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να φάνε, γέρνει πλέον προς τους Ελληνες», σημείωσε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', το μέλος της Ομάδας Γιάννης Τσουκάτος ενώ ο Βασίλης Μπασκάκης συμπλήρωσε: «Αυτό το διαπιστώνουμε και όχι μόνο μέσα από την Ομάδα αλλά και στον δρόμο. Για παράδειγμα την Κυριακή κάνοντας μια βόλτα σε μια απόσταση 50-60 μέτρων συνάντησα 4 ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι τους Ελληνες. Επίσης βλέπεις πολλούς ανθρώπους, αρκετοί από τους οποίους νέοι, να ψάχνουν στα σκουπίδια ή το διαπιστώνεις από το Κυριακάτικο συσσίτιο που οργανώνει το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως υπογράμμισαν τα μέλη της Ομάδας, δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται κάποια διάκριση μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών «αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τροφή, στέγη κ.λπ. από όπου κι αν είναι ή προέρχονται».  

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ
Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ανάγκες των αστέγων, όπως αυτές καταγράφονται από τα μέλη της Ομάδας, οι κύριοι Τσουκάτος και Μπασκάκης υπογράμμισαν ότι χρειάζονται κουβέρτες, sleeping bag, ρούχα ή ακόμα ένα γκάζι ή κάποια κατσαρόλα όταν πρόκειται για ανθρώπους που ζουν σε κάποιο εγκαταλελειμμένο οίκημα.
«Κυρίως μιλάμε για άνδρες, νέους στην ηλικία, οι οποίοι έχουν ανάγκη από ρουχισμό, παπούτσια, κουβέρτες και sleeping bag. Το φαγητό ίσως έρχεται σε δεύτερη προτεραιότητα γιατί πολλές φορές βολεύονται και με κάτι πρόχειρο», επεσήμαναν ενώ ο κ. Μπασκάκης πρόσθεσε: «Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον συναντάμε και οικογένειες σε καταλύματα των οποίων οι ανάγκες είναι και μια κατσαρόλα ή τρόφιμα που να μπορούν να μαγειρέψουν».
Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Τσουκάτος μια τέτοια περίπτωση αντιμετώπισε η Ομάδα Αστέγων πριν από λίγες ημέρες όταν ένας πατέρας με 3 παιδιά, ερχόμενοι από τη Συρία στην Ελλάδα, ζήτησαν βοήθεια.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι -όπως επεσήμαναν τα μέλη της Ομάδας- η χανιώτικη κοινωνία επιδεικνύει αλληλεγγύη στηρίζοντας τη δράση της Ομάδας.
«Τα περασμένα Σάββατα πήγαμε στη λαϊκή και πραγματικά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική», ανέφεραν, ωστόσο, δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τις ραγδαίες κοινωνικές μεταβολές που θα οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα: «Υπάρχει ανταπόκριση και ευαισθησία στα Χανιά αλλά δεν ξέρω πόσο θα κρατήσουν. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι αισθάνονται αβεβαιότητα και δεν ξέρουν αν θα μπορώ μετά από λίγο καιρό να τα βγάλουν πέρα», τόνισε ο κ. Μπασκάκης.
«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους άλλους. Να φύγουμε από το 'εγώ' και να πάμε στο 'εμείς' γιατί μπορεί αύριο εμείς που μπορούμε σήμερα να βοηθάμε τους άλλους να βρεθούμε στη θέση τους. Αρα αν το κάνω σήμερα εγώ αυτό θα κάνει αύριο κάποιος άλλος για μένα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε σαν κοινωνία», συμπλήρωσε ο κ. Τσουκάτος.

ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ
Τα μέλη της Ομάδας έθιξαν και το θέμα της δημιουργίας ενός υπνωτηρίου για αστέγους τονίζοντας ότι η ανάγκη για τη δημιουργία του είναι επιβεβλημένη με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

«Πρόσφατα κάναμε μια συνάντηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο κα Χατζηδάκη γιατί μας προβληματίζει το θέμα και ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Από την πλευρά της, μας είπε ότι ο Δήμος κάτι ετοιμάζει αλλά μας ξεκαθάρισε ότι μέσα στον ξενώνα θα μπουν μόνο άνθρωποι με χαρτιά», ανέφεραν σχετικά και τόνισαν: «Ο Δήμος ως κρατικός μηχανισμός ίσως δεν μπορεί να δεχθεί παράνομους μετανάστες αλλά θα μπορούσε να λύσει το θέμα αυτό με το να μην κάνει ξενώνα αλλά υπνωτήριο το οποίο τυπικά μπορεί να δέχεται τον οποιονδήποτε, ενώ έχει φύλαξη και παρέχεται στοιχειώδης βοήθεια για άτομα που έρχονται να κοιμηθούν για ένα βράδυ, να κάνουν ένα μπάνιο κ.λπ.».
Ο κ. Τσουκάτος επεσήμανε ακόμα ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με οργανωμένο τρόπο και όρους μιας πολιτισμένης κοινωνίας.
«Κλείνουμε τα μάτια για να μην βλέπουμε το πρόβλημα.
Η μετανάστευση οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους όπως ο πόλεμος, η πείνα κ.λπ., διαφορετικά όλοι αυτοί δεν θα είχαν έρθει εδώ. Και πρέπει φυσικά να φύγουμε τελείως από όλες αυτές τις ακροδεξιές και ναζιστικές αντιλήψεις περί αίματος κ.λπ.. Πρέπει ως πολιτισμένη κοινωνία να δούμε το πρόβλημα και να εστιάσουμε στο ότι ο άλλος είναι άνθρωπος πρώτα από όλα. Πρέπει να υπάρξουν μορφές αυτοοργάνωσης των πολιτών και η ίδια η κοινωνία να ξεπεράσει τα προβλήματα δημιουργικά και θετικά, όχι να οδηγείται στον εκφασισμό», τόνισε και ανέφερε ότι ως προς το θέμα της δημιουργίας ενός υπνωτηρίου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κάποια από τα πολυάριθμα εγκαταλελειμμένα ακίνητα όπως το παλιό Ψυχιατρείο, το παλιό Νοσοκομείο ή το παλιό ΙΚΑ.

Επικοινωνία με την Ομάδα
Να σημειώσουμε ότι όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ομάδα Υποστήριξης Αστέγων στα τηλέφωνα: 6976677743 (σε ό,τι αφορά τα ρούχα) και 6973554220 (σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα). Επίσης, προσφορές γίνονται δεκτές στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών που βρίσκεται στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5, κάθε απόγευμα ενώ όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην Ομάδα μπορούν να έρχονται στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, 8:30 το βράδυ, στο Στέκι Μεταναστών.
Στον ίδιο χώρο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 7:30 με 8:30 το βράδυ προσφέρονται ρούχα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και κάθε Κυριακή στις 12 μοιράζεται συσσίτιο.