Home Mikti Kosmou Μπάλα Αλληλεγγύης στις Φυλακές της Αγιάς

Μπάλα Αλληλεγγύης στις Φυλακές της Αγιάς

 

 

 Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στα Χανιά έχει από την ίδρυσή του επιλέξει να υπάρχει ως χώρος που πολεμά τον αποκλεισμό σε όλες του τις εκφάνσεις και υπερασπίζεται τα δικαιώματα κάθε κοινωνικής ομάδας. Έτσι, μέσα στην πολυσχιδή δράση του περιλαμβάνει και μια ιδιαίτερα δραστήρια Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Εκτός από την υλική, ψυχική και νομική στήριξη των κρατούμενων επιχειρεί με διάφορους τρόπους να σπάσει την απομόνωση των φυλακών. Η αρχή είχε γίνει με μουσική εκδήλωση που είχε οργανώσει μέσα στη φυλακή της Αγιάς πριν από 2 χρόνια. Το δεύτερο βήμα είχε από καιρό προγραμματιστεί να είναι ένας αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα σε ομάδα κρατουμένων και ομάδα του Στεκιού. Από τότε όμως πολλά συνέβησαν και το παιχνίδι αναβαλλόταν.

          Η στιγμή όμως έφτασε την Κυριακή 15 Νοέμβρη. Μια ομάδα Ελλήνων και μεταναστών από το Στέκι πέρασε στο χώρο των Αγροτικών φυλακών της Αγιάς Χανίων και αντιμετώπισε την ομάδα των κρατούμενων. Η νέα διεύθυνση των φυλακών φάνηκε από την αρχή θετική και η κοινωνική υπηρεσία της φυλακής δραστήρια  και ενεργητική.

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το ίδιο το παιχνίδι αποδείχθηκε μάχη για γενναίους σε έναν μάλλον βαρύ – όσο βαριά είν’ τα σίδερα- αγωνιστικό χώρο. Η ομάδα του Στεκιού με το επίσης βαρύ σαν ιστορία όνομα MIKTIKOSMOU (μία λέξη κυρ διορθωτά, στα Λατινικά) από την προθέρμανση κιόλας έδειξε πως κάτω από τις οδηγίες του κόουτς Nick Tzaras (απλή συνωνυμία με τον σύντροφο Νίκο Τζάρα) ήταν ένα καλογυμνασμένο σύνολο. Μεγαλύτερη νευρικότητα φανέρωνε ο Δήμος Λιβογιάννης, Γενικός Αρχηγός της ομάδας, προφανώς από αγωνία για το πώς θα φανούν οι νέες μεταγραφές. Καλού – κακού είχε κουβαλήσει μαζί του και τον διαιτητή για παν ενδεχόμενο.

Ο αγώνας όμως επεφύλαξε εκπλήξεις στο ξεκίνημα. Η MIKTIKOSMOU  βρέθηκε γρήγορα να χάνει 3-0! Παρά το ιδιαίτερα τεχνικό της ποδόσφαιρο δυσκολευόταν να βγάλει την μπάλα από την περιοχή της και οι κρατούμενοι σκόραραν κατά βούληση. Αν μάλιστα δεν ήταν ο Σερραίος τερματοφύλακας –και αρχηγός της ομάδας- Αποστόλης, το σκορ θα έπαιρνε απρόβλεπτες διαστάσεις. Σε κάποιο μικρό διάστημα ανάκαμψης η MIKTIKOSMOU μείωσε σε 3-1 και το ημίχρονο έληξε με το μάλλον τιμητικό 4-1. Στην ανάπαυλα ο Tzaras επιχείρησε με αλλαγές και οδηγίες να ανακατέψει την τράπουλα, αλλά η τρικυμία συνεχίστηκε. Οι κρατούμενοι συνέχισαν να σφυροκοπούν την εστία του Στεκιού. Κορυφαία στιγμή του αγώνα βέβαια ήταν η απόκρουση πέναλτι από τον αίλουρο Αποστόλη που συνέχισε την επική του προσπάθεια να κρατήσει το σκορ σε λογικά επίπεδα. Το τέλος του αγώνα βρήκε το έπαθλο στα χέρια της ομάδας της φυλακής με το ευρύ σκορ 8-2!

Από τους κρατούμενους διακρίθηκαν –δυστυχώς για την ομάδα του Στεκιού- όλοι. Οι φήμες για τιμητική άδεια από τη διεύθυνση των φυλακών δεν επιβεβαιώθηκαν. Από την MIKTIKOSMOU αναμφισβήτητος MVP ο τερματοφύλακας. Το κύπελλο ήθους απονέμεται κατά κοινή ομολογία στον επίσης Σερραίο Μανόλη Χ. που, προφανώς από αίσθημα αλληλεγγύης, δεν ακούμπησε κρατούμενο αλλά ούτε και την μπάλα, και απλώς περιφέρθηκε ασκόπως στον αγωνιστικό χώρο!

 

Για την ιστορία η σύνθεση της MIKTIKOSMOU:

κόουτς: Nick Tzaras ,  Γενικός Αρχηγός: Δήμος Λιβογιάννης

Απόστολος (Σέρρας), Τερματοφύλακας, Αρχηγός ομάδας

Δημήτρης Φ.(Αθήνα)

Ισαμ (Συρία)

Ραντουάν (Συρία)

Μαχμούτ (Αίγυπτος)

Δρυς (Μαρόκο)

Γιουσεφ (Μαρόκο)

Μανόλης Χ. (Σέρρας)

Δημήτρης Β. (Σέρρας)

Γιάννης Μ. (Σέρρας)

Γιώργος Τ. (Μυτιλήνη)

Βασίλης (;;;;;;;;)

Αλί (Αφγανιστάν)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι τέσσερις  Σερραίοι έπαιζαν ως κοινοτικοί!

 

 

ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Πέρα από το επουσιώδες του αγωνιστικού μέρους η συνάντηση ήταν  χρήσιμη. Τα λίγα πράγματα που είχαν μαζί τους οι κρατούμενοι αποδείχθηκαν ελάχιστα για τις ανάγκες. Οι κρατούμενοι μπορεί να είχαν περίσσια ταλέντου αλλά τραγικές ελλείψεις σε παπούτσια, τσιγάρα και άλλα. Έτσι κι αλλιώς ήταν γενική η επιθυμία των κρατούμενων να επαναληφθεί το ματς και η διεύθυνση της φυλακής δεκτική και πρόθυμη. Έτσι, σήμερα Κυριακή 13 Δεκέμβρη η MIKTIKOSMOU θα περάσει πάλι τις πόρτες της Αγροτικής φυλακής Αγιάς, φορτωμένη με προμήθειες και διψασμένη για ρεβάνς. Έτσι κι αλλιώς αυτό το παιχνίδι είναι εκ των προτέρων κερδισμένο για όλους!

 

Από το Γραφείο Τύπου της MIKTIKOSMOU