Home Ομάδα Αστέγων 10_01_2012 ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΣΤΕΓΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

10_01_2012 ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΣΤΕΓΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

altΤο Σάββατο βρέθηκε νεκρός άστεγος σε παγκάκι της δημοτικής αγοράς, στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο θάνατός του σχετίζεται με τις κακές συνθήκες διαβίωσής του.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο άστεγου στα Χανιά που φέρνει ωστόσο στο προσκήνιο με τραγικό τρόπο ένα πρόβλημα, που έχει να κάνει με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης πολλών συνανθρώπων μας. Πρόβλημα γνωστό εδώ και καιρό, τόσο στα Χανιά, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρόβλημα που συνεχώς θα εντείνεται καθώς θα αυξάνουν οι νεο-άστεγοι.

Η φτώχεια έχει αυξηθεί αισθητά και είναι πια φανερή στους δρόμους της πόλης μας, όπου οι άστεγοι κοιμούνται σε παγκάκια και τρώγλες και ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η κυρίαρχη οικονομική πολιτική που στο όνομα του «χρέους», αφήνει πίσω της κοινωνικά ερείπια.

Ωστόσο, την ίδια χρονική στιγμή που άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους,  στην πόλη υπάρχουν πολλά αναξιοποίητα ακίνητα, ιδιοκτησίας διαφόρων φορέων, που για δεκαετίες παραμένουν άχρηστα.

Καλούμε τη δημοτική αρχή την πλέον αρμόδια στο θέμα, να πάρει μέτρα γι’ αυτό το πρόβλημα, αλλά και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πιέσουν στην κατεύθυνση αυτή. Απαιτούμε:

1.      Να καταγράψει όλα τα ακίνητα, που ανήκουν στο δημόσιο, τράπεζες, ιδρύματα και άλλους φορείς, που για χρόνια παραμένουν άχρηστα, και να τα επισκευάσει στοιχειωδώς, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μένουν μέσα  άστεγοι. Ας μη μας πουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο με πρόφαση γραφειοκρατικές δυσκολίες, γιατί ξέρουμε ότι αυτό ήδη γίνεται στο Δήμο Βόλου.

2.      Μέχρι τότε, να ανοίξει άμεσα μαζικούς δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης, που μπορούν στοιχειωδώς να φιλοξενήσουν προσωρινά άστεγους.

3.      Να μοιράσει είδη πρώτης ανάγκης για εξωτερική επιβίωση, όπως υπνόσακους χειμερινής διαβίωσης, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Ας μη μας πουν ότι δεν υπάρχει αντίστοιχος κωδικός στον προϋπολογισμό του Δήμου, γιατί θα τους πούμε ότι οι προϋπολογισμοί δεν είναι νούμερα, αλλά γίνονται για την εξυπηρέτηση των πολιτών, πρώτα και κύρια αυτών που έχουν ανάγκη.

4.      Να αναλάβει επιτέλους η δημοτική αρχή τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της πείνας. Δεν είναι δυνατόν η στοιχειώδης επιβίωση εκατοντάδων συμπολιτών μας να στηρίζεται μόνο στην πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που οργανώνουν συσσίτια σε καθημερινή βάση και η δημοτική αρχή να κάνει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει.

Αν τα μέτρα αυτά δεν ληφθούν τώρα, τότε πότε θα ληφθούν; Πόσους νεκρούς πρέπει να έχουμε; Ας ξυπνήσουν επιτέλους οι δημοτικοί άρχοντες της πόλης, γιατί αυτοί μπορεί να κοιμούνται σήμερα ήσυχοι στο ζεστό κρεβατάκι τους, κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας όμως προσπαθούν να βρουν μια τρύπα για να βγάλουν τη νύχτα.

Αν  δημοτικές αρχές και πολιτεία δεν πάρουν άμεσα μέτρα, τότε ας ξέρουν ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και θα βρούμε λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Όταν η αδικία γίνεται νόμος και μάλιστα με νεκρούς,

τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τρίτη 10/1 ώρα 15:30 στο Δημοτικό Συμβούλιο.