Home Διαβάστε... ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΜΑΡ ΑΛ ΙΣΜΑΗΛ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΜΑΡ ΑΛ ΙΣΜΑΗΛ

Πηγή : ΕΠΟΧΗ


Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2011

Ο Ομάρ είναι 6 χρόνια πρόσφυγας από τη Συρία και μένει στα Χανιά. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις αποτέλεσε κρίκο ενημέρωσης, ενώ έχει εκλεγεί στο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που στόχο έχει τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ.

Τη συνέντευξη πήρε
η Ιωάννα Δρόσου

Ο Άσαντ ανακοίνωσε ότι “αποδέχεται χωρίς επιφυλάξεις το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου”, το οποίο κάνει λόγο για αποχώρηση αρμάτων μάχης και τερματισμό της βίας. Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αυξάνοντας τους νεκρούς στους 3.000. Πιστεύεις ότι η πολιτική του Άσαντ μεταρρυθμίζεται;
Ο δικτάτορας Άσαντ δεν μεταρρυθμίζεται. Το μόνο που κερδίζει με αυτές τις δηλώσεις είναι χρόνος, αφού πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα τερματιστούν οι διαδηλώσεις. Το 70% του πληθυσμού συμμετέχει στις διαδηλώσεις. Όποιος κατεβαίνει στο δρόμο γνωρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Τουλάχιστον 30 αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές δολοφονούνται κάθε μέρα. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 6.000. Οι αριθμοί που δηλώνονται είναι όσοι επιβεβαιώνονται. Για παράδειγμα στο χωριό μου έχουν σκοτωθεί 25 άτομα, ενώ στον ΟΗΕ έχουν δηλωθεί μόνο 15. Ο Άσαντ είναι δολοφόνος, όπως ήταν και ο πατέρας του. Ο Άσαντ δεν προέρχεται από το συριακό λαό γι’ αυτό και δεν μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες μας. Η Συρία είναι ο λαός της Συρίας, δεν είναι ο Άσαντ.

Το καθεστώς του Άσαντ θα ανατραπεί;
Οι διαδηλώσεις θα σταματήσουν μόνο όταν φύγει ο Άσαντ. Έχει πλέον χάσει τον έλεγχο της Συρίας. Οι αντικαθεστωτικοί είναι παντού και είναι εκατομμύρια. Πριν δύο μήνες παραιτήθηκε πολύ μεγάλο κομμάτι του στρατού και δημιούργησε τον “Ελεύθερο Στρατό”. Αυτοί οι στρατιώτες έχουν αναλάβει την περιφρούρηση των διαδηλώσεων. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον δικτάτορα από τη φυγή. Όταν πέσει ο δικτάτορας τότε θα μπουν τα θεμέλια της δημοκρατίας στη χώρα.

Η διεθνής κοινότητα θεωρείς ότι έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ;
Αναγκαστικά. Γιατί οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις επηρεάζουν πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και την Τουρκία που ήταν για χρόνια σύμμαχοι του Άσαντ. Τώρα βλέπουν ότι δεν μπορούν να τον στηρίξουν, αφού δεν μπορούν να ελέγξουν τα σύνορά τους από τους χιλιάδες πρόσφυγες που περνούν καθημερινά στις χώρες του. Δεν θέλουν το χάος να φτάσει και στη δική τους χώρα.

Ο Άσαντ χαρακτηρίζει τους αντικαθεστωτικούς ως τρομοκράτες. Μάλιστα δήλωσε ότι αν δεν βοηθήσει η διεθνής κοινότητα να παταχθεί η τρομοκρατία θα μετατραπεί η χώρα σε Αφγανιστάν...
Οι διαδηλωτές δεν είναι ισλαμιστές, αλλά μουσουλμάνοι. Αναρωτιέμαι 8 εκατομμύρια διαδηλωτές είναι όλοι τρομοκράτες; Με αυτή τη λογική ο μοναδικός άνθρωπος που δεν είναι τρομοκράτης στη Συρία είναι ο Άσαντ.

Ο Άσαντ δήλωσε, επίσης, ότι θα ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση. Θα συμμετέχει στο διάλογο το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο;
Κάθε δήλωση του Άσαντ είναι και ένα ψέμα. Δεν προτίθεται να ξεκινήσει κανένα διάλογο με τους αντικαθεστωτικούς. Η κυβέρνηση του Άσαντ έχει ορίσει ως “αντιπολίτευση” μια μερίδα ανθρώπων που δηλώνουν αντικαθεστωτικοί αλλά είναι της επιρροής του.

Όσοι Σύριοι έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες, πως δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο συριακό λαό;
Από όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στη Συρία ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε πορείες αλληλεγγύης στην Αθήνα, την Κρήτη και αλλού. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πυρήνες σύριων αντικαθεστωτικών και προσπαθεί ο καθένας να επηρεάσει την κυβέρνηση της χώρας που ζει προκειμένου να πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίον του δικτάτορα Άσαντ. Και εμείς εδώ προσπαθούμε να συναντηθούμε με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μας δίνουν την ευκαιρία.